MANS: Predložene izmjene Zakona korisne za "stečajnu mafiju"

Iz MANS-a su upozorili da se novim odredbama značajno uvećavaju ovlašćenja stečajnih upravnika, tako da će oni ubuduće samostalno odlučivati o uzimanju kredita ili nabavci opreme veće vrijednosti
2 komentar(a)
Vlada Crne Gore, Foto: Luka Zeković
Vlada Crne Gore, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 14.01.2015. 12:03h

Predložene izmjene Zakona o stečaju sadrže niz problematičnih rješenja kojima se obesmišljavaju neka od osnovnih pitanja stečajnog postupka, što će omogućiti dalje uništenje preduzeća i rasprodaju njihove imovine u bescjenje, ocijenjeno je iz Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS).

Predstavnici MANS-a smatraju da predložene izmjene Zakona, koje je utvrdila Vlada, oslobađanje krivične odgovornosti stečajne upravnike, zbog čega najviše koristi od njihovog usvajanja može imati "stečajna mafija" u Cnoj Gori.

„Vlada mora da omogući zainteresovanima da se uključe u to značajno pitanje, kako bi se donijela što kvalitetnija rješenja, zbog čega je javnu raspravu potrebno produžiti i organizovati niz debata, prije svega na sjeveru Crne Gore, gdje je većina preduzeća upropašćena kroz stečaj“, smatraju u MANS-u.

Na tim debatama bi, kako su dodali, radnici mogli da saopšte mišljenja i eventualne predloge.

Iz MANS-a su podsjetili da novim zakonskim rješenjima Vlada stečajne upravnike oslobađa krivične odgovornosti, tako što predlaže brisanje postojeće odredbe da stečajni upravnik ima status službenog lica u smislu odredbi Krivičnog zakonika, nemuštim objašnjenjem da se na taj način zadire u materiju drugog zakona.

„Veoma je indikativno da ta zakonska situacija Vladi nije smetala 2010. godine kada su posljednji put rađene izmjene, dok neki primjeri u regionu pokazuju da je upravo zakonom o stečaju jasno definisano da upravnici imaju svojstvo službenih lica u smislu krivične odgovornosti“, kazali su predstavnici MANS-a.

Novo rješenje, prema njihovim riječima, naročito zabrinjava kada se ima u vidu dosadašnja uloga stečajnih upravnika, koji su samo u prošloj deceniji upropastili na stotine nekada uspješnih preduzeća, rasprodavajući njihovu imovinu bez ikakvih kriterijuma, a nerijetko i elementarnog znanja, zbog čega su hiljade radnika završile na ulici.

Iz MANS-a su upozorili da se novim odredbama značajno uvećavaju ovlašćenja stečajnih upravnika, tako da će oni ubuduće samostalno odlučivati o uzimanju kredita ili nabavci opreme veće vrijednosti.

„Više im neće biti potrebna saglasnost Odbora povjerilaca o prodaji stečajne imovine, niti će biti obavezni da dostavljaju podatke o finansijskom stanju preduzeća i rezultatima svog rada u prethodnom stečajnom postupku“, rekli su predstavnici MANS-a.

Oni smatraju da toliko koncentrisanje diskrecionih ovlašćenja u rukama stečajnog upravnika otvara ogroman prostor za korupciju. Nova zakonska rješenja će, imajući u vidu dosadašnje rezultate države u borbi protiv stečajne mafije, kako tvrde u MANS-u samo stimulativno djelovati na koruptivno ponašanje.

Predstavnici MANS-a su naveli da su naročito problematična i nova rješenja o prodaji stečajne imovine, kojima se stečajnom upravniku daje mogućnost da prvo pokuša da proda imovine po procijenjenoj vrijednosti, a zatim da u svakom narednom krugu može za petinu da snizi cijenu. Stečajni upravnik na kraju će imovinu moći da proda po principu najviše ponuđene cijene.

„Na taj način se stečajnim upravnicima i formalno daju odriješene ruke da poklanjaju stečajnu imovinu, što je naročito štetno kod firmi veće vrijednosti. U tom smislu dovoljno je sjetiti se primjera Kombinata aluminijuma (KAP), čija je je imovina kroz stečaj bukvalno poklonjena kontroverznom biznismenu Veselinu Pejoviću, koji još nije isplatio kupoprodajnu cijenu, iako upravlja fabrikom“, saopštili su iz MANS-a.

U MANS-u smatraju skoro nevjerovatnim rješenje da na odluku stečajnog sudije o prodaji stečajne imovine nije dozvoljeno pravo žalbe. Prema važećem zakonu, stečajni sudija donosi rješenje kojim se konstatuje da je prodaja obavljena, na koje se može dostaviti žalba.

Prema novoj zamisli Vlade, kako su kazali, stečajni sudija će ubuduće donositi zaključak, na koji nije dozvoljeno pravo žalbi, što je nesporno suprotno pravnom poretku.

Izmjenama Zakona nije precizno ograničen maksimalan broj stečajnih postupaka u kojima se jedna osoba može pojaviti kao stečajni upravnik, niti su definisani precizni kriterijumi koje oni moraju da zadovolje, čime bi se izbjegla mogućnost da o sudbini preduzeća odlučuje nekvalifikovani kadar.

„Javna rasprava o Zakonu o stečaju počela je u decembru, ali da je Vlada čitav postupak sprovela krajnje netransparentno, jer ne samo što je prekršila zakonsku obavezu da uključi zainteresovanu javnost u izradu novih rješenja, već nije sprovela iole ozbiljniju raspravu na tu temu, posebno na sjeveru gdje je privreda kroz stečajni postupak praktično u potpunosti uništena“, navodi se u saopštenju.

Iz MANS-a su kazali da je nova rješenja uradila radna grupa sastavljena od predstavnika ministarstava ekonomije, finansija i pravde, kao i podgoričkog Privrednog suda.

„Privrednim sudom od prošle godine rukovodi sudija Blažo Jovanić, poznat kao blizak prvoj familiji, što dovoljno govori o transparentnosti čitavog postupka“, rekli su predstavnici MANS-a.

MANS je u utorak pozvao skupštinski Odbor za antikorupciju da hitno razmotri inicijativu u vezi sa načinom rada i finansiranjem stečajnih upravnika u Crnoj Gori, kojom je traženo saslušanje ministara ekonomije i pravde Vladimira Kavarića i Duška Markovića, kao i predsjednika privrednih sudova u Podgorici i Bijelom Polju, Blaža Jovanića i Muzafera Hadžajlića.unište

Bonus video: