Crna Gora je na dobrom putu ka izgradnji nacionalnog brenda

101 pregleda 0 komentar(a)
Jovo Rabrenović, Vladimir Gasparič, Foto: Ministarstvo ekonomije
Jovo Rabrenović, Vladimir Gasparič, Foto: Ministarstvo ekonomije
Ažurirano: 12.01.2015. 16:17h

Crna Gora je na dobrom putu u procesu izgradnje nacionalnog brenda, ocijenjeno je u razgovoru generalnog direktora za razvoj nacionalnog brenda i zaštitu potrošača Jova Rabrenovića sa ambasadorom Slovenije Vladimirom Gasparičem.

Kako je saopšteno iz Ministarstva ekonomije, Gasparič je predvodio slovenačku delegaciju koja je danas posjetila Direktorat za razvoj nacionalnog brenda i zaštitu potošača u tom resoru.

"Iskustvo Slovenije u procesu izgradnje nacionalnog brenda može biti dobra polazna tačka, ali i vodilja za dalje aktivnosti koje je Ministarstvo ekonomije ocijenilo kao primarne za realizaciju tokom ove godine“, zaključeno je u razgovoru.

Na sastanku je predstavljen model razvoja nacionalnog brenda Slovenije, njegove determinante, izazovi i šanse koje se javljaju kao očekivan slijed aktovnosti u procesu brendiranja države.

Razmotrene su, kako je saopšteno, određene praktične putanje i metodologije kojima je Slovenija išla u procesu pripreme nacionalnog brenda, sa akcentom na ostvarivanju komunikacije sa ciljnim javnostima, koje su od suštinskog značaja u tom procesu.

"Saradnja svih ciljnih javnosti koje su zadužene za pojedine elemente nacionalnog brenda je u ovom procesu od presudnog značaja. Nacionalni brend se bazira na nematerijalnoj imovini kojom Crna Gora raspolaže kao država i putem nacionalnog brenda ta imovina dobija veću vrijednost“, ocijenili su učesnici sastanka.

Prema njihovim riječima, posebnu vrijednost nacionalnom brendu daju elementi po kojima je Crna Gora u prednosti u odnosu na druge države, ono po čemu je jedinstvena i po čemu bi je drugi mogli prepoznati kao takvu.

"To je ono što svi moramo znati ukoliko želimo učiniti Crnu Goru nacionalnim brendom“, zaključeno je na sastanku.

Konstatovano je i da je Crna Gora, iako na početku procesa izgradnje nacionalnog brenda, već na dobrom putu, jer su eventualne prepreke na početku anticipirane, ali i mjere kojima će se uticati na njihovo otklanjanje.

Tokom razgovora istaknut je potencijalni plan aktivnosti u predloženoj metodologiji koje Crnu Goru čekaju u procesu izgradnje nacionalnog brenda.

Kao najznačajnije akcentovane su imenovanje nadzorne tržišne grupe za razvoj nacionalnog brenda, nacionalno i regionalno istraživanje tržišta, istraživanje ciljne javnosti i imenovanje stručne komisije za odabir najboljeg idejnog rješenja znaka nacionalnog brenda.

Među najznačajnijim aktivnostima su i konkurs za odabir najboljeg idejnog rješenja znaka nacionalnog brenda, prestavljanje rješenja javnosti, informisanje i unaprjeđenje znanja ciljnih javnosti u daljem procesu razvoja nacionalnog brenda i njegova implementacija.

U slovenačkoj delegaciji su, pored Gaspariča, bili generalni menadžer kompanije K.R.E.S. Bojan Ivanovski i projektni direktor Studia Zodiak Boris Voje.

Bonus video: