Krivokapić: Emirati dobar primjer planskog razvoja za Crnu Goru

„Al Mansuri je iskazao značajan interes svoje zemlje da produbljuje ekonomske odnose, prije svega u oblastima turizma, razvoja malih i srednjih preduzeća, kao i uvoza hrane za kojom UAE imaju značajnu potrebu, a Crna Gora zavidan potencijal za proizvodnju“, saopšteno je iz kabineta Krivokapića
50 pregleda 3 komentar(a)
Ranko Krivokapić, Foto: Skupstina.me
Ranko Krivokapić, Foto: Skupstina.me
Ažurirano: 12.01.2015. 15:46h

Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) dobar su primjer planskog, dugoročnog i održivog ekonomskog razvoja, što mora biti put kojim će se kretati i Crna Gora, ocijenio je predsjednik crnogorskog parlamenta, Ranko Krivokapić.

On se, tokom zvanične posjete UAE, susreo sa predsjednikom Federalnog nacionalnog savjeta – Parlamenta UAE, Mohamed Ahmad Al Murom.

„Krivokapić i Al Mur su istakli zavidan nivo saradnje koji postoji između dvije države ističući da to predstavlja kvalitetnu snovu za njeno dodatno snaženje u svim oblastima od obostranog interesa“, saopšteno je iz Krivokapićevog kabineta.

Krivokapić je, dodaje se, upoznao svog sagovornika sa političkim izazovima sa kojima se trenutno suočava Crna Gora istakavši pridruživanje Evropskoj uniji (EU) i NATO kao ključne izazove u procesu daljeg demokratskog sazrijevanja zemlje.

On je istakao da je sličnost između UAE i Crne Gore upravo u tome što su i jedna i druga država faktor stabilnosti u svojim regionima, predstavljajući na taj način dobar primjer za druge.

„Krivokapić je istakao da su UAE dobar primjer planskog, dugoročnog i održivog ekonomskog razvoja, što mora biti put kojim će se kretati i Crna Gora. Krivokapić i Al Mur su razgovarali i o najnovijim dešavanima na globalnoj političkoj sceni u kontekstu sve većeg broja izazova posebno na bezbjednosnom planu“, kaže se u saopštenju.

Al Mur je naveo da je zadovoljan dosadašnjom dinamikom razgovora na visokom nivou između dvije države, istakavši Crnu Goru kao državu sa kojom UAE žele nastaviti da razvijaju saradnju u brojnim oblastima.

Tokom susreta sa ministrom ekonomije UAE Sultan Bin Saed Al Mansurijem razgovorano je o konkretnim modalitetima ekonomskog povezivanja i saradnje.

„Al Mansuri je iskazao značajan interes svoje zemlje da produbljuje ekonomske odnose, prije svega u oblastima turizma, razvoja malih i srednjih preduzeća, kao i uvoza hrane za kojom UAE imaju značajnu potrebu, a Crna Gora zavidan potencijal za proizvodnju“, saopšteno je iz kabineta Krivokapića.

Krivokapić je naglasio da je za Crnu Goru posebno interesantna ekonomska saradnja sa zemljom koja je u svom regionu a i šire simbol ekonomskog prosperiteta.

„Zato je Crnoj Gori potrebna saradnja koja će biti ustanovljena na kvalitetnim osnovama, koja će biti dugoročna i podrazumijevati održive i na vladavini prava zasnovane projekte, od interesa za Crnu Goru i potencijalne investitore“, rekao je on.

Bonus video: