Bartholet čeka novac tri i po godine, troškovi rastu

Ostao je “gorak” utisak da se investitorima, u složenim postupcima javnih nabavki, čak i kad sud odluči u njihovu korist, zbog neažurnosti u radu Državne komisije, sa zakašnjenjem donosi odluka o vraćanju novca
754 pregleda 0 komentar(a)
Posao na kraju dobio drugi konzorcijum: Žičara Kolašin, Foto: Saša Matić/gov.me
Posao na kraju dobio drugi konzorcijum: Žičara Kolašin, Foto: Saša Matić/gov.me

Komisija za kontrolu postupka javnih nabavki obavezala je novim rješenjem Ministarstvo održivog razvoja, odnosno Direkciju javnih radova da švajcarskoj kompaniji Bartholet nadoknadi troškove postupka na ime sastavljanja žalbe u iznosu od 6.534 eura, a sve vezano za postupak nabavke DJR i izgradnju žičare “Kolašin 1600”, prema tenderskoj dokumentaciji, od 30. juna. 2015. godine.

Ostao je “gorak” utisak da se investitorima, u složenim postupcima javnih nabavki, čak i kad sud odluči u njihovu korist, zbog neažurnosti u radu Državne komisije, sa zakašnjenjem donosi odluka o vraćanju novca.

Nedavno je objavljen slučaj da DJR na kraju ni ne isplaćuje troškove upravnog postupka iz ranijih godina, već advokat mora da angažuje javnog izvršitelja da bi zaplijenio državne akcije Elektroprivrede, i organizovao njihovu prodaju da naplati troškove.

Iz Uprave javnih radova (UJR) koja je nasljednik bivše DJR rečeno je “Vijestima”, za konkretno potraživanje advokata Bartholeta, da su Upravnom sudu podnijeli tužbu protiv prvobitnog rješenja Državne komisije, koju je sud u novembru 2016. uvažio i donio presudu u korist Direkcije.

“Državna komisija je početkom februara ove godine donijela novo rješenje, na koje će Uprava javnih radova ponovo podnijeti tužbu Upravnom sudu. Za vrijeme trajanja postupka, Uprava javnih radova će se uzdržati bilo kakvih komentara”, saopštili su iz UJR. Na pitanje “Vijesti” kako gledaju na nespornu činjenicu da strani investitori koji učestvuju u postupcima javnih nabavki u Crnoj Gori tek nakon nekoliko godina dolaze u priliku da nadoknade sve troškove postupaka koje su pokrenuli i da li takva praksa na neki način odbija ozbiljne strane investitore, iz UJR su odgovorili:

“Uprava javnih radova ne raspolaže podacima o tome koliko bilo koji od učesnika u postupku javnih nabavki čeka na nadoknadu troškova. Svi učesnici u postupku javnih nabavki, kako domaće, tako i strane kompanije, imaju pravo da iskoriste raspoložive zakonske mogućnosti, uključujući žalbene i tužbene postupke”, dodali su iz UJR. Radovi na novoj žičari u Kolašinu završeni su tek nedavno, sa zakašnjenjem većim od godinu, a posao je početkom oktobra 2016. zaključen sa izabranim konzorcijumom firmi Eminent-Podgorica i Doplmajer-Austrija, sa nizom podizviđača koji su ponudili cijenu od 8.979.740 eura i garantni rok od pet godina.

Bonus video: