Mamula Oraskomu za luksuzni hotel

Hoće da obnove tvrđavu očuvanjem kulturnog nasljeđa
122 pregleda 6 komentar(a)
Mamula, Foto: Slavica Kosić
Mamula, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 10.01.2015. 20:06h

Vlada i kompanija Oraskom uskoro će potpisati Predlog ugovora o dugoročnom zakupu ostrva Lastavica sa tvrđavom Mamula u hercegnovskoj opštini. U Vladinoj informaciji o prioritetnim projektima u oblasti turizma navodi se da su pregovarački timovi Vlade i Oraskoma usaglasili nacrt ugovora o dugoročnom zakupu.

"U toku je postupak potvrđivanja dogovorenog nacrta, kao i priprema sjednice Tenderske komisije, Savjeta za privatizaciju i Vlade”, navodi se u dokumentu koji je usvojen na posljednjoj sjednici Vlade 2014. godine.

Oraskom, koji gradi turistički kompleks i na Luštici, ponudio je da Mamulu zakupi na 49 godina po cijeni od 1,5 eura po kvadratnom metru, a da morski ekvatorij ostrva zakupi po cijeni od 90 centi po kvadratu.

To je više nego što je Vlada odredila kao minimum na tenderu za zakup ostrva.

Objašnjeno je da je vizija Oraskoma da obnovi tvrđavu Mamula očuvanjem kulturnog nasljeđa i promovisanjem istorijskog karaktera ostrva. U informaciji Vlade se dodaje da je plan gradnja luksuznog hotela sa 4+ ili 5 zvjezdica čiji će naziv biti Mamula ostrvo hotel and Spa i biće otvoren četiri do pet mjeseci kad počne s radom.

Predviđeno je da ima 23 hotelske sobe, četiri ugostiteljska objekta, istorijski zaštićeni prostor (spomen soba), recepciju, klub za vodene sportove... Tenderska komisija za valorizaciju turističkih lokaliteta je početkom decembra 2013. godine objavila javni pozivi za učešće na međunarodnom javnom tenderu za davanje u dugoročni zakup ostrva Lastavica sa tvrđavom Mamula.

O pregovorima nisu obajveštavali javnost.

Bonus video: