Kafa bi trebalo da pojeftini oko 20 odsto

Do pojeftinjenja mora da dođe jer od 1. januara više nema akcize na tu robu. Akciza je vrijedila 20 odsto na iznos iz carinske deklaracije, odnosno vrijednost po kojoj je nabavlja i carini uvoznik
0 komentar(a)
kafa, Foto: Shutterstock
kafa, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 10.01.2015. 08:17h

Da cijene kafe još nisu niže potvrdili su i predstavnici velikih trgovačkih lanaca, koji poručuju da pojeftinjenje tog proizvoda zavisi od dobavljača od kojih nabavljaju robu.

Do pojeftinjenja mora da dođe jer od 1. januara više nema akcize na tu robu. Akciza je vrijedila 20 odsto na iznos iz carinske deklaracije, odnosno vrijednost po kojoj je nabavlja i carini uvoznik.

Kada će doći do pojeftinjenja zavisi od toga kada će uvoznici i trgovci na malo potrošiti zalihe kafe koju su kupili u periodu kada je akciza važila i koju su platili. Akciza je bila i dio osnovice za obračun PDV-a pa do smanjenja mora doći i po tom osnovu.

Prema izvoru "Vijesti" iz te djelatnosti, maloprodajna cijena kafe trebalo bi da bude niža 15 do 20 odsto, a trebalo bi do toga da dođe najviše za 10-ak dana. Cijena 100 grama kafe je najčešće 75 centi do oko euro, a ponekad su i popusti.

Portparol Volija Olivera Šuškavčević objasnila je da oni nijesu uvoznici tako da korekcija cijena ne zavisi od njih.

“Mi ne plaćamo akcizu već uvoznik, odnosno, dobavljač. Kada on bude korigovao nabavnu cijenu, Voli će smanjiti maloprodajnu cijenu”, rekla je Šuškavčević.

I u Merkatoru kažu da izmjena zakona stupila na snagu 1. januara i da njegove efekte na krajnju cijenu proizvoda potrošači još nijesu osjetili.

"Zavisno od korekcija cijena koje će napraviti uvoznici i dobavljači kafe mi ćemo u Roda marketima razmotriti promjenu cijena kafe”, kazao je PR Merkatora Žarko Ivanović.

Crna Gora je morala da ukine akcize na kafu zbog usklađivanja sa Evropskom unijom gdje taj proizvod nije opterećentom vrstom dažbine. Prema podacima iz 2013. godine prihodi državnog budžeta od akciza na kafu iznosili su oko 12 miliona eura. Da bi nadomjestila te prihode Vlada je krajem prošle godine utvrdila predlog zakona o porezu na kafu. Da bi taj akt stupio na snagu mora prethodno da ga utvrdi Skupština i da se zvanično objavi u Službenom listu.

Novi porez će iznositi jedan euro za kilogram nepržene kafe, ljuspice i opne od kafe, 80 centi za prženu kafu, 1,3 eura po kilogramu ekstrakta, esencija i koncentrata od kafe, a za zamjene kafe, preparate, napitke i bezalkoholna pića na bazi kafe 2,5 eura po kilogramu. Ovaj porez ne bi bio dio osnovice za obračun PDV-a.

Bonus video: