SSCG: Prava zaposlenih ostvarivati socijalnim dijalogom

0 komentar(a)
SSCG, Foto: Arhiva Vijesti
SSCG, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 09.01.2015. 12:01h

Položaj zaposlenih u Crnoj Gori prošle godine nije značajnije promijenjen u odnosu na prethodni period, što potvrđuje podatak da nije bilo ni većih odstupanja u visini prosječne zarade, potrošačke korpe ili inflacije, ocijenili su u Savezu sindikata (SSCG).

Predstavnici te sindikalne centrale kazali su agenciji Mina-business da se najznačajniji problemi sa kojim su se suočavali zaposleni odnose na visinu zarada i redovnost isplate, što direktno utiče na životni standard.

“Poboljšanje položaja zaposlenih može se očekivati kroz kreiranje odgovarajućih mjera ekonomske politike u narednom periodu, koje bi bile usmjerene na rast proizvodnje i broja zaposlenih, kao i na adekvatnu poresku politiku”, rekli su iz SSCG.

Kako su dodali, u prošloj godini nije bilo značajnijeg otpuštanja zaposlenih u odnosu na 2013, ali je prenijet dio problema iz ranijih perioda, posebno kada je u pitanju metalski kompleks, odnosno bivši radnici Kombinata aluminijuma (KAP), Željezare ili Montavar Metalaca.

“Preciznije podatke o broju radnika koji su ostali bez posla nije moguće dati zbog izraženih oscilacija kod sezonskog zapošljavanja i fleksibilnosti zaposlenih u pojedinim sektorima, poput turizma, trgovine, građevinarstva i saobraćaja, jer je veći broj novozaposlenih nego onih koji su ostali bez posla”, naveli su iz SSCG.

Kako su podsjetili, zaostala potraživanja bivših i radnika sa nedefinisanim radnim statusom, povezivanje radnog staža, isplata otpremnina i ostvarivanje prava na penziju pod istim uslovima kao radnici KAP-a i Željezare bili du razlozi zbog kojih su u prošloj godini organizovani protesti.

Prema riječima predstavnika SSCG, radnici su štrajkovima organizovanim tokom prošle godine tražili redovnu isplatu zarada i drugih primanja, nastavka procesa proizvodnje i poštovanje kupoprodajnih ugovora.

“SSCG, kao jedan od socijalnih partnera, zastupa stav da se prava zaposlenih ostvaruju prvenstveno socijalnim dijalogom, ne bježeći ni od mogućnosti primjene sredstava sindikalne borbe”, poručili su iz sindikalne organizacije.

Iz SSCG su podsjetili da se zarade u javnom sektoru nijesu mijenjale posljednjih nekoliko godina, zbog čega su zaposleni u zdravstvu i obrazovanju tražili od Vlade da se one povećaju.

Kao rezultat pregovora predstavnika Samostalnog sindikata zdravstva, koji djeluje u okviru SSCG, i Ministarstvom finansija, postignut je dogovor o korekciji doprinosa za zdravstvo na teret poslodavca, sa 3,8 odsto na 4,3 odsto, čime bi trebalo da se obezbijedi iznos od oko pet miliona eura.

Iz SSCG su naveli da su sindikati zdravstva i prosvjete, koji djeluju u okviru Unije slobodnih sindikata, nezadovoljni ishodom pregovora organizovali protest.

„Do bitnijih promjena zarada nije došlo ni u ostalim sektorima, pri čemu se u sektoru trgovine, koji čini oko 25 odsto ukupnog broja zaposlenih u Crnoj Gori, isplaćuju najniže plate. Porezi i doprinosi se uplaćuju na iznos minimalne zarade, dok se razlika isplaćuje na ruke, čime se dugoročno pravi šteta zaposlenim, koji neće ostvariti adekvatanu visinu penzije, ali i državi zbog manjka prihoda po tom osnovu“, objasnili su iz SSCG.

Novi Opšti kolektivni ugovor (OKU), kako smatraju, nudi neka povoljnija rješenja za zaposlene, dok mu je glavni nedostatak to što je prvi put zaključen na određeno vrijeme, odnosno period od dvije godine.

Tim aktom je, kako su objasnili, definisana mogućnost da ugovorne strane dva mjeseca prije njegovog isteka pokrenu inicijativu za izmjenu postojećeg ili izradu novog OKU-a.

„Novom OKU zadržana su stečena prava zaposlenih, kao što je uvećanje zarade po osnovu radnog staža ili prekovremenog i rada za vrijeme praznika i noću, a obezbijeđena su i neka pozitivnija rješenja u odnosu na prethodni koja se odnose na uslove rada sindikata, dužinu trajanja godišnjeg odmora i otkaz ugovora o radu“, saopštili su predstavnici SSCG.

Oni su kazai da je SSCG u prošloj godini bio značajno usmjeren na interne probleme u cilju reforme i postavljanja te sindikalne organizacije na zdrave osnove. Njihov cilj bila je izgradnja jake radničke asocijacije, koja će biti istinski predstavnik i zastupnik radnika u Crnoj Gori.

„Prošla godina nije bila laka za SSCG, ali nijesmo odustali od našeg puta, niti ćemo. Vjerujemo da će ova godina konačno biti i godina novog početka za SSCG, u kojoj će svu svoju raspoloživu snagu i energiju usmjeriti na članstvo, odnosno zaštitu položaja zaposlenih, njihovih stečenih prava i unaprijeđenju postojećih“, saopštili su iz te sindikalne centrale.

SSCG će se, kako su kazali njegovoi predstavnici, prvenstveno zalagati za jačanje zajedništva i solidarnosti među radnicima u Crnoj Gori, ali i prosperitet svih zaposlenih.

Oni su podsjetili da je krajem 2013. godine održan Kongres SSCG u cilju daljih reformi i uspostavljanja stabilnosti u toj organizaciji, vraćanja povjerenja članstva, omasovljavanja sindikalnog pokreta i zaštite položaja zaposlenih.

Bonus video: