Privredna komora: Izgradnja autoputa dobra za stanovništvo i privredu

Iz Stručne službe PKCG podsjećaju da je izgradnja prioritetne dionice od Smokovca do Mateševa posao ukupne vrijednosti od oko 800 miliona eura, od čega će na 30 odsto radova vrijednih oko 240 miliona eura biti angažovana crnogorska operativa
3 komentar(a)
Autoput (Novina)
Autoput (Novina)
Ažurirano: 08.01.2015. 12:56h

Izgradnja autoputa Bar-Boljare, odnosno prioritetne dionice od Smokovca do Mateševa, dobra je vijest za stanovništvo ali i privredu, jer svi ekonomski parametri dobijaju novu dimenziju nakon njegovog završetka, smatraju u Privrednoj komori (PKCG).

Iz Stručne službe PKCG podsjećaju da je izgradnja prioritetne dionice od Smokovca do Mateševa posao ukupne vrijednosti od oko 800 miliona eura, od čega će na 30 odsto radova vrijednih oko 240 miliona eura biti angažovana crnogorska operativa.

O"vaj projekat će uposliti veliki dio kapaciteta naših firmi koje imaju snagu da uđu u ovaj projekat”, rekli su agenciji Mina-business predstavnici Stručne službe.

Iz PKCG su kazali da 40 kilometara prioritetne dionice rješava probleme saobraćajne komunikacije sjevera sa ostalim djelovima zemlje i, što je najvažnije, riječ je o prvoj etapi autoputa koji treba da spoji Crnu Goru sa Srbijom i centralnom Evropom.

“Ohrabruje činjenica što i Srbija vidi autoput ka Crnoj Gori kao jedan od svojih prioriteta”, dodali su iz PKCG.

U PKCG očekuju da kineski partneri poštuju ugovorene obaveze i angažuju najmanje 30 odsto crnogorskih podizvođača.

“Uvjereni smo da naša preduzeća imaju resurse, kadar, tehnički potencijal i menadžment da preuzmu odgovornost i u roku završe svaki, pa i ovaj posao. Nije tu samo riječ o tome da firma obavi posao, već i to što je posao taj koji izgrađuje jednu firmu, pa će radovi na autoputu značajno doprinijeti unaprijeđenju konkurentnosti preduzeća koja će učestvovati u njegovoj realizaciji”, ocijenili su iz PKCG.

Prilikom pregovora sa Kinezima, crnogorska preduzeća treba, kako kažu, da budu svjesna realne vrijednosti posla za koji konkurišu, da ne bi potcjenjivali svoje radove.

“Kinezi su izuzetno ozbiljni pregovarači, na nivou zapadnih, koji ispunjavaju ugovorene obaveze ali ne opraštaju nikome ništa. Savjetujemo privrednike da u pregovore sa Kinezima uđu mudro, sa dobrim timom pregovarača i da širom otvore oči”, naveli su iz PKCG.

Prema njihovim saznanjima, resorno Ministarstvo je dalo neophodne informacije kineskim partnerima o crnogorskim građevinskim kompanijama, i pouzdano znaju da su oni već kontaktirali neke od njih.

“Komunikacija se nastavlja i očekujemo da će China Road and Bridge Corporation (CRBC) uskoro prepoznati partnere u realizaciji ovog kapitalnog projekta”, kazali su iz PKCG.

U regionu je ponovo aktuelizovana ideja povezivanja građevinskih kompanija u cilju nastupa na trećim tržištima. Na pitanje da li smatraju da je to dobra ideja i da li je bilo nekih inicijativa prema PKCG, iz Stručne službe su odgovorili da podržavaju udruživanja u bilo kojoj oblasti ekonomije pa i u građevinarstvu, jer je to prosto preduslov regionalnog razvoja.

“Smatramo da u ovom trenutku najprije treba zaposliti kapacitete domaće operative, ali bismo voljeli da regionalna saradnja bude praksa prilikom realizacije budućih projekata na području Balkana”, zaključili su iz PKCG.

Bonus video: