Lešić: Vladavina prava i siva ekonomija da budu na vrhu agende Vlade

tav AmCham-a je da se, kako je naveo, mora aktivno raditi na prevazilaženju tih biznis barijera i to kroz interakciju svih relevantnih subjekata koji utiču na ekonomski život Crne Gore, u prvom redu, Vlade i privatnog sektora
56 pregleda 0 komentar(a)
Predrag Lešić, Foto: AmCham Montenegro
Predrag Lešić, Foto: AmCham Montenegro
Ažurirano: 08.01.2015. 12:10h

Crna Gora se, uprkos određenim reformama koje ukazuju na unaprijeđenje poslovnog ambijenta i dalje bori sa ključnim izazovima za privredu, naročito u dijelu vladavine prava, sive ekonomije i efikasnosti administracije, ocijenio je predsjednik Američke privredne komore u Crnoj Gori (AmCham), Predrag Lešić.

On je rekao da je činjenica da su sprovedene određene reforme koje ukazuju na unaprijeđenje poslovnog ambijenta u odnosu na prethodne godine.

“Međutim, ostvareni napredak se nalazi u sjenci mnogo većih izazova za koje i dalje nema adekvatnog rješenja. Upravo ovi podaci biće dokumentovani u našem Izvještaju o poslovnom ambijentu u Crnoj Gori za 2014. godinu”, kazao je Lešić u intervjuu agenciji Mina-business.

Stav AmCham-a je da se, kako je naveo, mora aktivno raditi na prevazilaženju tih biznis barijera i to kroz interakciju svih relevantnih subjekata koji utiču na ekonomski život Crne Gore, u prvom redu, Vlade i privatnog sektora.

“Ipak, uprkos navedenim izazovima, Crna Gora je i dalje vrlo atraktivna destinacija za investitore. U prilog tome najviše ide činjenica da imamo vrlo konkurentnu stopu poreza na dobit”, smatra Lešić.

Takođe, kako je dodao, podaci Centralne banke (CBCG) iz decembra pokazuju da je ukupan priliv stranih direktnih investicija za prvih deset mjeseci prošle godine veći u odnosu na isti period 2013.

“Međutim, od ključne važnosti je da Crna Gora zadrži fokus u sprovođenju reformi. Tu na prvom mjestu mislim na dalje unaprijeđenje predvidljivosti biznis ambijenta, koja je ključna za stabilnost i sigurnost planirane investicije, kao i poslovanja uopšte. Ne manje značajan faktor sigurnosti Crne Gore kao investicione destinacije je integracija u EU i NATO”, precizirao je Lešić.

Obezbijediti ravnopravnu primjenu zakona

On je dodao da se mora imati u vidu da je potrebno vrijeme za sprovođenje tih reformi, ali smatra da ih je neophodno strateški planirati.

“Od velike važnosti je da se nastave konkretne akcije na svim nivoima u cilju donošenja regulative koja je usklađena sa standardima međunarodnog poslovanja, i još važnije - da obezbijedimo ravnopravnu primjenu tih zakona. Vladavina prava i siva ekonomija treba da budu na vrhu agende Vlade, ali i svih pojedinačnih institucija, u cilju stvaranja održivog i stabilnog poslovnog ambijenta”, poručio je Lešić.

Na pitanje koji su najveći problemi sa kojima se suočava crnogorska privreda, Lešić je odgovorio da jednu od ključnih biznis barijera predstavlja vladavina prava.

“Zakonska regulativa je često dobra ili u većoj mjeri usklađena sa EU direktivama i međunarodnom regulativom. Međutim, problem leži u interpretaciji i selektivnoj primjeni zakona. Smatramo da se to mora otkloniti u potpunosti i što prije, jer zaista u najvećoj mjeri usporava razvoj ekonomije”, naveo je Lešić.

Prema njegovim riječima, neefikasnost pravosudnog sistema koji se ogleda u sporim sudskim procedurama zna da zaustavi investiciju i po nekoliko godina, što je nedopustivo u međunarodnim okvirima.

“Spora i neefikasna državna administracija, neusklađenost lokalnih i nacionalnih propisa, kao i prisutnost sive ekonomije u svim sferama poslovanja zaista utiče loše na imidž Crne Gore kod stranih investitora”, dodao je Lešić.

Što prije pristupiti izradi novog Zakona o radu

On smatra i da restriktivno radno zakonodavstvo predstavlja veliki izazov.

"Iako su učinjeni određeni pomaci, neophodno je što prije pristupiti izradi novog Zakona o radu", poručio je Lešić.

U novembru prošle godine, AmCham Montenegro je inicirala potpisivanje Memoranduma o razumijevanju sa predstavnicima svih relevatnih poslovnih udruženja u Crnoj Gori - Unijom poslodavaca, Privrednom komorom, Savjetom stranih investitora, kao i Montenegro biznis alijansom, u cilju stvaranja jedinstvenog glasa poslovne zajednice po pitanju neophodnosti sprovođenja reformi kroz novi Zakon o radu.

„To je bio iskorak u saradnji između predstavnika privatnog sektora i zadovoljni smo što imamo konkretan dokument koji će biti podrška krajnje neophodnoj reformi radnog zakonodavstva“, naveo je Lešić.

Prema njegovim riječima, očigledno je da postoji problem sa edukacionim sistemom koji ne priprema mlade ljude da se samostalno uhvate u koštac sa ekonomskim potencijalima, odnosno nedostatak preduzetničke kulture i to je segment koji mora da se unaprijedi, ukoliko se žele na pravi način valorizovati sve postojeće i buduće investicije.

On smatra da boljom saradnjom između Vlade, državnih institucija i privatnog sektora, u fazi planiranja izmjena ili donošenja novih zakona - kada mogu da razmjene ideje i iskustva - može se postići cilj da Crna Gora bude ekonomski konkurentnija, a time i zemlja koja ima bolji životni standard.

AmCham Montenegro, kako je rekao, šestu godinu poslovanja završila je radno, pripremajući treće izdanje Izvještaja o poslovnom ambijentu u Crnoj Gori za 2014. godinu.

“Izvještaj predstavlja važan pokazatelj stanja poslovnog ambijenta iz ugla uglednih stranih i domaćih kompanija. Takođe, kroz izvještaj se prikazuje trend razvoja određenih oblasti važnih za poslovanje u Crnoj Gori, što je reprezentativan podatak kako za postojeće, tako i za potencijalne investitore”, saopštio je Lešić.

Pored toga, AmCham je aktivno radila na unaprijeđenju poslovnog ambijenta u pet ključnih oblasti za njihove članice.

Komitet za radne odnose je predstavio stavove iznijete u pozicionom dokumentu, a godinu uspješno završio potpisivanjem Memoranduma o saradnji sa poslovnim udruženjima. Zatim, Komitet za nekretnine je uključen u izradu ključnih zakona u toj oblasti, čime konkretno doprinosi izradi regulative i unaprjeđenju poslovnog ambijenta.

Jedan od prioriteta AmCham Montenegro bila je realizacija četvrte generacije programa stažiranja za studente završne godine

Komitet za zdravlje, kao i Komitet za poreze su izradili pozicione dokumente koji predstavljaju presjek ključnih izazova u poslovanju i uspostavili saradnju sa nadležnim državnim organima. Komitet za intelektualnu svojinu je preimenovan i proširen u Komitet za suzbijanje sive ekonomije, čije aktivnosti će biti konkretnije u ovoj godini.

“Jedan od prioriteta AmCham Montenegro bila je realizacija četvrte generacije programa stažiranja za studente završne godine, sa sva tri univerziteta u Crnoj Gori. U programu je učestvovao 21 student, koji su obavili tromjesečnu praksu u 12 kompanija članica AmCham Montenegro”, podsjetio je Lešić.

Na listi prioriteta AmCham-a u prošloj godini bila je i regionalna, kao i saradnja na relaciji AmCham kancelarija u Evropi. Posjetili su Prištinu i Beograd, a njihov predstavnik je učestvovao i na sastanku AmCham predstavnika iz Evrope u Briselu, a bili su i u radnoj posjeti Privrednoj komori u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

AmCham će se, prema riječima Lešića, kad su u pitanju planovi za ovu godinu, voditi strateškim planom za period od prošle do 2018. godine, kao i rezultatima Izvještaja o poslovnom ambijentu.

“Unaprijeđenje poslovnog ambijenta je krajnji cilj AmCham Montenegro i naš glavni pokretač. U tom smislu, kroz program zagovaranja interesa članica i aktivne komitete, insistiraćemo na prevazilaženju identifikovanih biznis barijera istaknutih u Izvještaju o poslovnom ambijentu i pozicionim dokumentima komiteta”, rekao je Lešić.

On očekuje da će Komitet za suzbijanje sive ekonomije značajno doprinijeti realizaciji ciljeva u poboljšanju ukupnog poslovnog ambijenta u Crnoj Gori u ovoj godini.

“Ne manje važno, fokusiraćemo se na ispitivanje situacije u turizmu u Crnoj Gori sa aspekta potencijala za ulaganje i atraktivnosti za strane investitore. Takođe, kroz članstvo u Vladinom Savjetu za unaprijeđenje poslovnog ambijenta, regulatornih i strukturnih reformi, nastavićemo da radimo na predlaganju konkretnih reformi”, kazao je Lešić.

On je rekao da će sa posebnom pažnjom nastaviti realizaciju programa stažiranja u okviru promocije koncepta društveno odgovornog poslovanja, kojim žele da utiču na unaprijeđenje društvenog ambijenta.

„Svjesni smo činjenice da ekonomski progres ne može ići bez progresa ukupnog društva. AmCham Montenegro zaista vjeruje u mlade ljude u Crnoj Gori, koji imaju potencijal da budu nosioci ekonomskog razvoja. Zato ćemo intenzivno raditi na organizaciji radionica, kako za članice komore, tako i za zainteresovane pojedince ili kompanije, koje će biti usmjerene na usavršavanje poslovnih vještina, u cilju povećanja stepena kvalifikovanosti radne snage u Crnoj Gori“, zaključio je Lešić.

Bonus video: