Dušku Kneževiću hoće da uzmu hotel Princezu

Hipo Alpe Adria banka iz Klagenfurta zbog dijela nevraćenog kredita od šest miliona eura planira da objavi prodaju hotela
58 pregleda 26 komentar(a)
Hotel Princeza, Foto: Anto Baković
Hotel Princeza, Foto: Anto Baković
Ažurirano: 06.01.2015. 08:20h

Atlas grupa Duška Kneževića u problemima je jer Hipo Alpe Adria banka iz Klagenfurta, zbog dijela nevraćenog kredita od šest miliona eura planira da objavi prodaju hotela Princess u Baru, saznaju “Vijesti”.

Banka potražuje oko 12 miliona eura sa kamatama.

Kredit je prije oko šest godina odobren bivšem hotelskom preduzeću (HTP) Korali, čiju imovinu su nakon restrukturiranja podijelili fondovi Trend i Atlas Mont. Ovaj hotel je pripao Atlas Montu i dio je firme Atlas Hotels group.

Zajedno sa imovinom fondovi su podijelili i obaveze prema Hipo banci, koje bi trebalo da vrate dva nova preduzeća Atlas Hotels i Trend Korali.

Banka je obavijestila Atlas grupu o svojim namjerama, a prema informacijama “Vijesti” i već su uspostavili kontakt sa potencijalnim kupcem iz Sjedinjenih Američkih Država.

Hotelom Princess gazduje Atlas Hotels group, čiji je većinski vlasnik sa 74,65 odsto akcija Zatvoreni investicioni fond Atlas Mont. Atlas banka posjeduje 17,66 odsto, a Atlas Invest 6,88 odsto. Sve te firme su članice Atlas grupe koju više od decenije kontroliše Knežević.

Hotel ima četiri zvjezdice, smješten je u najatraktivnijem dijelu Bara u u naselju Topolica. Nalazi se uz samo glavno gradsko šetalište pored mora u blizini marine. Hotel ima 135 soba.

Knežević je nedavno u medijima saopštio ideju izgradnje Novog grada na poljoprivrednom zemljištu bivšeg preduzeća Staklenici u Golubovcima, kojim takođe upravlja Atlas grupa.

Izvor “Vijesti” iz Atlasa navodi da Knežević za izgradnju Novog grada u Zeti, nema nijedan dokument, ni dozvolu, niti je tako nešto uopšte predviđeno važećim urbanističkim planovima, već da je navodno medijsko lansiranje tog projekta imalo za cilj skretanje pažnje sa ostalih “gorućih” finansijskih problema u grupaciji.

Mnogi djelovi Atlas grupe u problemima

Atlas grupacija duže vrijeme je u finansijskim problemima, a najveći dio imovine grupacije založen je u bankama.

Kneževićevi partneri iz Ujedinjenih Arapskih Emirata prošle godine su istisnuli Atlas grupu iz projekta Atlas kapital centra u Podgorici i preuzeli njen udio u vlasništvu.

Fabrika vode Lipovo pred potpunim je kolapsom, a njeno većinsko vlasništvo prenijeto na preduzeće iz Dubaija.

Spekuliše se da je i Vlada sve bliže odluci da raskine ugovor o kupoprodaji bolnice Meljine konzorcijumu Atlas grupe zbog neispunjenja uslova.

Kneževića napuštaju ključni dugogodišnji saradnici koji su učestvovali u stvaranju ove nekad moćne grupacije čija je imovina dostizala tržišnu vrijednost čak oko 1,5 milijardi eura.

Bonus video: