Bogdanović: Umjesto fabrike čokolade, iz Ukrajine nam stiže druga investicija

Zahvaljujući stimulansima, naš je grad nakon dužeg vremena dobio niz novih privrednih sadržaja, među kojima je jedan novi hotel, kaže Bogdanović
106 pregleda 127 komentar(a)
Aleksandar Bogdanović, Foto: Vlada Crne Gore
Aleksandar Bogdanović, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 04.01.2015. 07:46h

Umjesto dugo najavljivane fabrike čokolade, u crnogorskoj prijestonici uskoro bi se mogao naći drugi ukrajinski investitor. To je u intervjuu “Vijestima”, uoči današnje proslave Dana osnivanja prijestonice, kazao gradonačelnik Cetinja Aleksandar Bogdanović.

On je rekao da je informaciju o novom investitoru dobio u drugoj polovini 2014. kada je od ambasade Ukrajine tražio odgovor da li je kompanija "Montelor" odustala od izgradnje fabrike čokolade na Cetinju.

“Od ambasade Ukrajine informisan sam da je kompanija “Montelor” usljed teških okolnosti, bitno redukovala svoje aktivnosti i u Ukrajini”, rekao je Bogdanović. Da li Vam je ambasada najavila alternativu?

Istakli su da rade na pronalaženju strateškog partnera zahvaljujući čemu bi pomenuta investicija bila zamijenjena drugom iz iste države, s obzirom na to da su već uložena znatna sredstva u rekonstrukciju hale na Cetinju.

Kakve su olakšice za preduzetnike predviđene programom podsticaja "Invest in Cetinje"?

Taj paket stimulansa nudi brojne fiskalne i finansijske podsticaje za sve koji žele da investiraju u naš grad, ali i postojećim privrednicima koji teže proširenju djelatnosti i proizvodnje.

Riječ je o simbiozi podsticaja sa lokalnog i državnog nivoa, a već sada i najpovoljnijem setu stimulansa za investitore u Crnoj Gori.

Taj program je nedavno proglašen najboljom praksom u oblasti stvaranja povoljnog poslovnog okruženja za privlačenje investicija na lokalnom nivou?

Ono što je važnije od priznanja, jeste činjenica da je naš paket stimulativnih mjera već dao zapažene rezultate.

Tokom prve godine primjene na Cetinju je otvoreno više od stotinu novih radnih mjesta. Uz to, zahvaljujući stimulansima, naš je grad nakon dužeg vremena dobio niz novih privrednih sadržaja, među kojima je jedan novi hotel, komercijalni objekat i drugi slični sadržaji... Vjerujemo da će bliska budućnost donijeti još zapaženije rezultate.

Znači li to da se u 2015. mogu očekivati novi investitori?

Sasvim je izvjesno da ćemo tokom naredne godine, zajedno sa partnerima, početi radove na najmanje tri nova privredna kompleksa.

Koje su to investicije?

Riječ je o još jednom novom hotelu, koji će se nalaziti na Njegušima, na lokaciji Krstac.

Ugovor o partnerstvu potpisaćemo neposredno nakon praznika, a predviđeno je da kroz prvu fazu otvorimo oko 50 radnih mjesta. Shodno potpisanom sporazumu, prva od dvije faze hotela će biti u funkciji do početka naredne turističke sezone, a Prijestonica Cetinje investiciju će podržati brojnim podsticajima.

Osim toga, biće realizovana i investicija na samom ulazu u grad, i to shodno već potpisanom sporazumu između naše gradske uprave i privatnog partnera. Riječ je o komercijalnom centru sa više sadržaja, u kojem će biti zaposleno 55 naših sugrađana.

Kroz dvije investicije koje će upravo 2015. biti u potpunosti realizovane, dobićemo 100 novih radnih mjesta.

Tender za žičaru do Kotora kočila procedura u Skupštini CG

Što je do sada urađeno na projektu gradnje turističkog kompleksa na obali Skadarskog jezera?

Početak gradnje turističkog kompleksa “Porto Skadar Lake” biće već u martu. Cetinje će u bliskoj budućnosti imati moderan rizort u čiju će gradnju biti uloženo gotovo 90 miliona eura. Definisano je da u Porto Skadar Lakeu budu zaposleni upravo stanovnici prijestonice.

Kada će Lipska pećina biti otvorena za posjetioce?

Već sada je prilagođena turističkim posjetama, a njeno otvaranje slijedi prije početka predstojeće sezone.

Žičaru do Kotora najavljujete godinama. Kada će početi izgradnja i kada će ona početi sa radom?

Pripreme za gradnju žičare uslovile su paradoksalnu situaciju. Iako je gradska uprava sve mjere realizovala još sredinom prošle godine, nikako nijesmo mogli raspisati tender jer je Prostorni plan posebne namjene za NP “Lovćen” predugo bio u skupštinskoj proceduri. Sada je taj dokument konačno usvojen i pruža nam se mogućnost da raspišemo međunarodni tender u prvom kvartalu predstojeće godine.

Što će Cetinje imati na kraju 2015. godine, a sada nema?

Kroz program Beautiful Cetinje rekonstruisaćemo bivše rusko poslanstvo u kojem će biti i sjedište Ministarstva vanjskih poslova. Siguran sam da ćemo krajem 2015. godine imati i nove objekte u okviru Univerzitetskog kompleksa fakulteta umjetnosti, kao i na prostoru biznis zona. Našim sugrađanima sljedeće godine predaćemo na upotrebu novu stambenu zgradu, čija je gradnja u završnoj fazi, a vjerujem da ćemo u istom periodu početi još tri slična projekta.

Imaćemo rekonstruisan Studentski trg, radićemo na fudbalskom stadionu "Sveti Petar Cetinjski", početi adaptaciju prostora u kom će biti izmještena ikona Bogorodice Filermose.

Imam pravo da podržim Sanju Vlahović

Na društvenim mrežama ste otvoreno dali podršku ministarki nauke Sanji Vlahović, nakon što je objavljeno da je plagirala naučni rad. Zašto?

Ministarka Vlahović, prije svega, osoba je koju doživljavam kao velikog ličnog prijatelja, a potom i profesionalno kao snažnog partnera naše gradske uprave i grada u cjelosti. Otud, vjerujem da imam pravo da u trenucima izazova nekome koga tako doživljavam uputim podršku. Zapravo, to je i najmanje što se može uraditi kada je u pitanju prijateljski odnos.

Zbog čega podržavate nekoga za koga je prosto evidentno da je plagijator?

Smatram da akademske reference ministarke Vlahović i njen rad, najbolje govore o njenom znanju i o njenoj stručnosti.

Bonus video: