Nesterenko: Zbog sankcija manje turista i investitora iz Rusije

Nesterenko je poručio da je državi potreban održiv i stabilan ekonomski razvoj
80 pregleda 7 komentar(a)
Andrej Nesterenko, Foto: Luka Zeković
Andrej Nesterenko, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 03.01.2015. 10:24h

Mjere ruske Veterinarske i fitosanitarne službe (Rosseljhoznadzor) prema crnogorskim izvoznicima nemaju nikakve veze sa sankcijama Rusiji i čim se utvrđena prepreka ukloni biće razmotreno pitanje o ukidanju zabrane uvoza mesa, najavio je amabasador Andrej Nesterenko.

Nesterenko je u intervjuu agenciji Mina-business rekao da su razlozi zabrane uvoza mesa iz Crne Gore detaljno iznijeti u zaključku Rosseljhoznadzora, čiji su specijalisti u oktobru ove godine sproveli plansku provjeru crnogorskih preduzeća koja imaju dozvolu za izvoz mesa i mesnih prerađevina na područje Carinske unije i Rusije.

“Ovaj izvještaj je na propisan način upućen rukovodstvu Veterinarske uprave Ministarstva poljoprivrede Crne Gore. Posebno, kao što znamo, u toku ove inspekcije pronađena su kršenja koja svjedoče o nedostatku kontrole kod Veterinarske uprave i ispunjavanja veterinarsko-sanitarnih zahtjeva i uslova Carinske unije i Rusije, uključujući i u kontekstu obezbjeđivanja pouzdane sertifikacije proizvoda, kao i porijekla sirovine od koje je proizvedeno”, kazao je Nesterenko.

Zbog ozbiljnosti pronađenih kršenja, kako je dodao, Rosseljhoznadzor je uveo privremena ograničenja na uvoz gotovih mesnih proizvoda crnogorskih preduzeća, u kojima je bila obavljena inspekcija.

Na pitanje da li će zbog pridruživanja sankcijama EU prema Rusiji, Crnu Goru posjetiti manje turista iz Rusije i da li će biti smanjen broj čarter letova, Nesterenko je odgovorio vjerovatno.

On smatra i da je zbog toga smanjeno interesovanje investitora iz Rusije za ulaganja u Crnu Goru.

“Na osnovu pročitanog na internetu može se, nažalost, doći do pozitivnog zaključka o tome. Mislim da smo suočeni sa nekoliko faktora. Glavni od njih je ispoljen od crnogorskih partnera - odsustvo želje da konstruktivno prihvate projekte predložene za zajedničko sprovođenje (uglavnom u energetskom sektoru), a sada pridruživanje sankcijama bez objašnjenja ekonomske logike u tom pogledu”, rekao je Nesterenko.” Naravno, pratimo kako Crna Gora uspostavlja kontakte s investitorima iz drugih zemalja i želimo uspjeh u saradnji”.

Nesterenko je poručio da je državi potreban održiv i stabilan ekonomski razvoj.

Bonus video: