Od četvrtka otvoreno tržište električne energije

Iz Regulatorne agencije za energetiku (RAE) su objasnili da će domaćinstva biti u prilici da odlučuju od kojeg snabdjevača će dobijati električnu energiju i da odaberu onu ponudu za snabdijevanje koja im najviše odgovara
2 komentar(a)
dalekovod, Foto: Savo Prelević
dalekovod, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 30.12.2014. 14:19h

U Crnoj Gori će od četvrtka biti otvoreno tržište električne energije, što znači da će domaćinstva imati pravo da biraju snabdjevača strujom. Iz Regulatorne agencije za energetiku (RAE) su objasnili da će domaćinstva biti u prilici da odlučuju od kojeg snabdjevača će dobijati električnu energiju i da odaberu onu ponudu za snabdijevanje koja im najviše odgovara.

“Jednostavno rečeno, to se zove otvaranje tržišta energije”, navodi se u brošuri RAE, objavljenoj u cilju boljeg uvida u ono što će se dešavati na energetskom tržištu. Tržište električne energije u Crnoj Gori je od 1. januara 2009. godine otvoreno za sve kupce, osim za domaćinstva, čime su svi kupci osim kategorije domaćinstva postali kvalifikovani i stekli pravo da sami biraju snabdjevača električnom energijom.

“Električna energija koju koristite se proizvodi u specifičnim objektima - elektranama. Da bi došla do vašeg doma ona prolazi kroz prenosnu i distributivnu mrežu. Vi ste priključeni na distributivnu mrežu kojom upravlja Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) odnosno njena Funkcionalna cjelina (FC) Distribucija, koja opslužuje sve potrošače u Crnoj Gori. Ova kompanija je zadužena za fizičku isporuku električne energije do vašeg doma”, navodi se u brošuri. Iz RAE su dodali da su domaćinstva, kao potrošači, trenutno u ugovornom odnosu sa EPCG, odnosno FC Snabdijevanje, koja ih snabdijeva električnom energijom.

“Vaš snabdjevač je zadužen za nabavku električne energije kako bi je vama prodao”, rekli su iz RAE. Sa otvaranjem tržišta svaki potrošač je u mogućnosti da pređe kod drugog snabdjevača. “To znači da postojeći snabdjevač više neće biti vaš jedini izbor i nećete biti obavezni da ostanete da se kod njega snabdijevate. Ali fizička konekcija se ne mijenja”, objasnili su iz RAE.

Iz RAE su kazali da, ukoliko neko nije zadovoljan uslugom ili je pronašao bolju ponudu kod drugog snabdjevača, može da iskoristi svoje pravo na promjenu.

Iz RAE su, objašnjavajući kako se realizuje proces promjene snabdjevača, kazali da će budući snabdjevači električnom energijom dati svoje ponude. “Razmatrate ponude svih snabdjevača i birate onu za koju smatrate da je najbolja. Kada donesete odluku, kontaktirate snabdjevača kojeg ste izabrali. Promjena snabdjevača je besplatna i obavlja se u skladu sa pravilima koja utvrđuje RAE. Pravila su jednostavna i lako primjenljiva”, objašnjeno je u brošuri.

Iz RAE su naveli da je važno znati da sadašnji snabdjevač ne može da onemogući prelazak kod drugog koji je izabran.

“Ukoliko razmišljate o promjeni svog snabdjevača, to znači da nijeste zadovoljni postojećim ili da drugi snabdjevač obezbijeđuje bolju ponudu. Naravno, jedan od glavnih kriterijuma je cijena električne energije. Vi možete da ostvarite uštedu ukoliko je cijena koju nudi novi snabdjevač niža od cijene po kojoj trenutno plaćate”, dodaje se u brošuri. Iz RAE su naveli da se može ostati kod postojećeg snabdjevača, ukoliko se ne nađu bolje ponude na tržištu. “Zahvaljujući otvaranju tržišta možete ponovo da promijenite snabdjevača ukoliko nijeste zadovoljni novim”, rekli su iz RAE.

U brošuri se navodi da ne postoji obaveza promjene snabdjevača ukoliko se to ne želi, jer je to pravo, a ne obaveza. Iz RAE su naveli da reforme u organizovanju energetskog sektora i načinu obavljanja elektroenergetskih djelatnosti, koje u okviru ukupnih aktivnosti na putu pridruživanja Evropskoj uniji (EU) Crna Gora sprovodi posljednjih godina, imaju za cilj suzbijanje monopola, bolje i efikasnije iskorišĆenje resursa, kao i sigurnije i kvalitetnije snabdijevanje kupaca električnom energijom po realnim cijenama.

Da bi se to postiglo, kako su objasnili, bilo je neophodno obaviti razdvajanje netržišnih djelatnosti od tržišnih, kao i omogućiti uvođenje konkurencije u obavljanju tržišnih djelatnosti, odnosno stvoriti uslove za otvaranje tržišta električne energije.

Bonus video: