Radilo se, ali Brodogradilište Bijela godinu ipak završava sa gubitkom

"Prva dva mjeseca bila su period veoma loše uposlenosti, što je ostavilo traga na poslovanje cijele ove godine"
55 pregleda 4 komentar(a)
Punta Azura, Foto: Slavica Kosić
Punta Azura, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 29.12.2014. 15:27h

Uprkos činjenici da je u Jadranskom brodogradilištu Bijela u 2014. godini remontovano 86 brodova kompanija će godinu završiti sa gubitkom, jer je situacija na tržištu brodoremonta i dalje teška, a problem nelikvidnosti nije prevaziđen, saopštio je izvršni direktor bjelske kompanije Petar Tušup.

Najvažnije kompanije sa kojima je Jadransko brodogradilište sarađivalo u ovoj, kao i prethodnih godina, su sa Kipra, iz Italije, Njemačke, Monaka, Holandije i Danske, a od 86 remontovanih brodova 8 je kompanije MSC, koja je najznačajniji partner Bijeljanima.

Jadransko brodogradilište će godinu završiti sa gubitkom, kazao je Tušup, ne precizirajući koliko će on iznositi.

"Prva dva mjeseca bila su period veoma loše uposlenosti, što je ostavilo traga na poslovanje cijele ove godine. Od marta je došlo do poboljšanja situacije i poboljšanja uposlenosti, ali ne u dovoljnoj i mjeri koju smo priželjkivali, ali možemo reći da smo od marta imali jedan kontinuitet uposlenosti na srednjem nivou”.

U narednoj godini bjelske brodograditelje očekuje privatizacija, a pregovori sa holandskom kompanijom Damen i Adriatic Marinas i sa još nekim su u toku. Država kao većinski vlasnik, opredijelila se za programirani stečaj, kroz prodaju imovine, jer su četiri prethodna tendera bila neuspješna.

Novi vlasnik biće obavezan da postojeću djelatnost brodoremonta zadrži još tri godine, da uložiti 20 miliona eura u izgradnju postrojenja za servisiranje i remont jahti i megajahti i da unaprijedi ekološke standard prema zahtjevima Evropske unije.

Sa današnje konferencije za novinare, Foto: Slavica Kosić

Jedan od preduslova za privatizaciju je uklanjanje grita, Centar za ekotoksikološka istraživanja do kraja godine će završiti uzorkovanje, a analize do kraja januara 2015, nakon čega će se znati na koji način će se ukloniti potencijalno opasan materijal.

Svjetska banka je odobrila kredit od oko 50 miliona eura za saniranje četiri ekološke tačke u Crnoj Gori - među kojima je Brodogradilište prioritet, ali su procedure za dobijanje novca dugotrajne. Vlada je zato već opredijelila 110 hiljada eura za iskop zemljišta na kome je bio stari grit.

Nezavisno od toka privatizacije u Bijeloj rade punom parom, trenutno na remontu imaju sedam brodova. Prema riječima tehničkog direktora Petra Zvicera u ovoj godini posebno su ponosni na remont italijanskog tankera Punta Azura na kome je ugrađena nova košuljica broda, napravljena dupla oplata.

U Brodogradilištu je i školski brod MVCG Jadran čiji bi remont trebalo da bude završen za tri četiri mjeseca.

"Česte promjene, usaglašavanja o tipu opreme koji se ugrađuje i koja se razlikuje od zahtjevane tenderom, dugi proces narudžbe usporio je progres izvođenja radova”, kazao je Zvicer.

U prošloj godini kompaniju je uz otpremnine napustilo 98 radnika, a za sporazumni odlazak prijavila su se još 144 radnika. Sada je u Bijeloj zaposleno 400 radnika, a prema najavama zainteresovanih novih poslodavaca na poslu bi trebalo da ostane između 100 i 150 radnika.

U Brodogradilištu očekuju bolji poslovni početak 2015. godine, jer za januar, februar i mart, imaju 12 ugovorenih remonta i značajan broj upita za brodoremont.

Bonus video: