Prelević: EPCG da plati troškove prenosa

Ugradnja pametnih brojila, kako je rekao Prelević, pokazuje smanjenjenje neovlašćenje potrošnje i bolju naplatu
74 pregleda 8 komentar(a)
Branislav Prelević, Foto: Savo Prelević
Branislav Prelević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 29.12.2014. 15:42h

Proizvođači električne energije dužni su da plaćaju korišćenje prenosnog sistema i trebalo bi da Elektroprivreda (EPCG) plati te troškove, a ne da za nju to rade potrošači, saopštio je predsjedavajući Odbora Regulatorne agencije za energetiku (RAE), Branislav Prelević.

Prelević je u intervjuu agenciji Mina-business ocijenio da je neprirodno da domaći potrošači plaćaju Crnogorskom elektroprenosnom sistemu (CGES) dio troška koji pravi EPCG.

"Naša odluka iz decembra prošle godine, kojom smo odredili da i proizvođači električne energije plaćaju korišćenje prenosnog sistema, je na primjer osporena pred našim sudovima već pet puta. Prema toj odluci, proizvođač električne energije koji koristi prenosni sistem, dužan je da plati tu uslugu CGES-u. Vjerovatno se pitate što je tu čudno. Prije donošenja te odluke, samo su potrošači plaćali korišćenje prenosne mreže, ali ne i proizvođači", objasnio je Prelević.

Regulator je, kako je dodao, kod donošenja te odluke imao na umu više okolnosti.

"Prvo, evropski regulatori su promijenili paradigmatični princip da potrošač plaća sve u princip da korisnik plaća. Neprirodno je, blago rečeno, da domaći potrošači plaćaju CGES-u onaj dio troška koji pravi EPCG", kazao je Prelević.

Osim toga, kako je saopštio, smanjenjem potrošnje energije u Kombinatu aluminijuma (KAP), EPCG se otvara mogućnost značajnog izvoza električne nergije.

"Na tom izvozu, zahvaljujući dobrim upravljanjem hidroelektranama i dobrim praćenjem tržišta, EPCG ostvaruje značajan profit", kazao je Prelević.

To je, kako je ocijenio, sjajna vijest.

"Svi bismo željeli da zarade i više od toga, ali red je da plate troškove korišćenja prenosne mreže, a ne da za njih to plaćaju potrošači", poručio je Prelević.

Tim prije, kako je rekao, čudi toliko uporno istrajavanje EPCG-a da ospori odluku regulatora.

"Za svo to vrijeme osporavanja ove naše odluke, od početka ove godine, EPCG nije uplatila CGES-u ni cent svojih obaveza koje za ovu i narednu godinu iznose oko 15 miliona eura i time ne samo da ne poštuje zakone ove države nego dovodi u pitanje pouzdanost čitavog sitema, jer CGES ne može normalno funkcionisati bez ovih sredstava", smatra Prelević.

Ugradnja pametnih brojila, pokazala smanjenjenje neovlašćenje potrošnje

Ugradnja pametnih brojila, kako je saopštio, pokazuje smanjenjenje neovlašćenje potrošnje i bolju naplatu.

"Međutim nikakva brojila ili tehnička mjera ne mogu ozbiljno zaustaviti tu pojavu ako kao društvo oko tog problema nemamo konsezus i takozvanu neovlaštenu potrošnju ne nazovemo pravim imenom odnosno krađom, a one koji su to uradili lopovima. Šteta koju trpi EPCG po tom osnovu je nepodnošljivo velika”, ocijenio je Prelević.

Kada je u pitanju cijena električne energije i njen rast u proteklom periodu, Prelević je saopštio da je RAE u julu 2012. godine odlukama o odobravanju regulatorno dozvoljenog prihoda eneregetskim kompanijama za period do naredne godine, utvrdila povećanje cijene električne energije za domaćinstva u prosjeku oko šest odsto po godini.

"Međutim, korekcijama koje su uslijedile u avgustu prošle i ove godine, na osnovu utvrđivanja razlike između odobrenih i ostvarenih energetskih i finansijskih veličina, RAE je korigovala cijene električne energije za domaćinstva za drugu i za treću godinu. Na taj način je umjesto projektovanog povećanja cijena za period od 2012. do naredne godine od oko 18 odsto, došlo do povećanja cijena od oko devet odsto“, precizirao je Prelević.

Cijena električne energije za domaćinstva sa porezom na dodatu vrijednost (PDV) u Crnoj Gori trenutno iznosi deset centi po kilovat satu (kWh), dok je EU prosjek 20,47 centi po kWh, odnosno više nego duplo jeftinije.

"Ovdje ne znači puno argument da je naša kupovna moć slabija od evropske, jer je električna energija berzanska roba, tako da se ne može prilagođavati kupovnoj moći potrošača. Čak i da uključimo taj parametar u analizu naših cijena, dakle uzmemo nivo naših plata kako je to urađeno u nekim istraživanjima, dobili bi smo informaciju da je cijena elektricne energije na nivou evropskog prosjeka“, rekao je Prelević.

Projekcije o budućem kretanju cijena električne energije na opštem nivou, kako je naveo, uvijek su nezahvalne.

Prema riječima Prelevića, kratkoročno se u narednoj godini očekuju stabilne tarife, osim ukoliko ne dođe do nekih bitnijih poremećaja.

"Tada bismo bili prinuđeni da reagujemo korekcijama", kazao je Prelević.

Bonus video: