UDRUŽENJE ZA ZAŠTITU NA RADU PORUČUJE:

"Saradnjom do bolje zaštite zaposlenih"

Predsjednik Udruženja, Zdenko Janković, kazao je da su u toj asocijaciji napravili plan šta bi u sljedećoj godini trebalo učiniti kako bi se poboljšala zaštita zaposlenih
127 pregleda 0 komentar(a)
Mapa autoputa Bar-Boljare, Foto: Screenshot
Mapa autoputa Bar-Boljare, Foto: Screenshot
Ažurirano: 29.12.2014. 10:33h

Udruženje za zaštitu na radu nastojaće da u saradnji sa nadležnim organima, poslodavcima i sindikatima poboljša zaštitu zaposlenih u narednoj godini, u kojoj će veliki broj radnika biti angažovan na izgradnji prioritetne dionice autoputa od Smokovca do Mateševa.

Predsjednik Udruženja, Zdenko Janković, kazao je da su u toj asocijaciji napravili plan šta bi u sljedećoj godini trebalo učiniti kako bi se poboljšala zaštita zaposlenih. „Radićemo na tome da u saradnji sa nadležnim državnim institucijama, poslodavcima i sindikatima stvorimo dobre uslove za rad. Već smo podnijeli zahtjev da se u školama i na fakultetima izučava zaštita na radu, a Ministarstvo prosvjete je pokazalo interesovanje za to“, kazao je Janković za Danas.

On je naveo da su šlem i zaštitni prsluk prva asocijacija na zaštitu na radu, ali da to nije dovoljno. „Nesreće na radu se dešavaju najviše zbog neupućenosti zaposlenih kako da rade na najbezbjedniji način, mada se smrtni slučajevi često dešavaju i zbog preopterećenosti i umora“, rekao je Janković. On je dodao da će radnici koji će naredne godine biti angažovani na izgradnji prioritetne dionice autoputa Bar-Boljare, od Smokovca do Mateševa, biti pred novim iskušenjima, a da će za njihovu bezbjednost, odnosno zaštitu na radu, veći dio odgovornosti snositi i poslodavci.

Janković je saopštio da su pored građevinskih radnika, čiji su poslovi sami po sebi rizični, opasnosti izloženi i zaposleni kod mobilnih operatera, kao i u Elektroprivredi, zbog čega su oni prioritet u zaštiti. On tvrdi da ni kancelarijski posao nije sasvim bezopasan, s obzirom na to da su zaposleni izloženi velikom stresu, pa bi trebalo povesti računa i o njihovoj zaštiti na radu.

„Udruženje sada ima 120 eksperata zaštite na radu, ali očekujemo da se učlani još izvjestan broj stručnjaka iz ove oblasti, jer u Crnoj Gori ima oko 250 osoba koje imaju položen stručni ispit“, kazao je Janković.