„Morsko dobro“ zadovoljno poslovanjem u godini na izmaku

"Napravili smo odličan rezultat u obavljanju naše osnovne misije – da što bolje upravljamo i štitimo najvrijedniji resurs ove države –more i morsku obalu"
265 pregleda 3 komentar(a)
Rajko Barović, Foto: Siniša Luković
Rajko Barović, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 28.12.2014. 15:52h

JP „Morsko dobro“ imalo je jako uspješnu poslovnu godinu u kojoj smo ispunili sve svoje zakonske obaveze, prije svega zahvaljujući vrijednom kolektivu od ukupno 52 zaposlenih koji rade u preduzeću.

"Napravili smo odličan rezultat u obavljanju naše osnovne misije – da što bolje upravljamo i štitimo najvrijedniji resurs ove države –more i morsku obalu", ocijenio je na tradicionalnom prednovogodišnjem druženju u Budvi sa novinarima, predstavnicima lokalnih vlasti primorskih opština i direktorima lokalnih Turističkih organizacija, direktor „Morskog dobra“ Rajko Barović.

Pored ostalih, tom događaju prisutsvovali su gradonačelnici Kotor i Tivta dr Aleksandar Stjepčević i Ivan Novosel, kao i potpredsjednik Opštine Ulcinji Safet Beci. Kroz 1.034 zaključena ugovora sa korisnicima tog resursa – zakupcima kupališta, luka od lokalnog značaj i slično, JP „Morsko dobro“ je u 2014 prihodovalo 6 miliona eura, a što je na ravne časti, podijeljeno između tog JP i šest primorskih opština. Po osnovu naplaćenog PDV-a, „Morsko dobro“ je ove godine u državni budžet uplatilo 954.300 eura.

Ukupna vrijendost javnih nabavki koje je „Morsko dobro“ realizovalo u 2014 je 2,8 miliona eura, od čega je za razne radove na obali izdvojeno 1,87 miliona, a za razne usluge 712 hiljada eura. Među najznačajnija ulaganja tog JP spadaju nastavak projekta rekonstrukcije i parternog uređanja gradske rive Pine u Tivtu u što je budvasko JP investiralo 615 hiljada eura, nastavak uređenja parka u Petrovcu sa 194 hiljade eura, rekonstrukcija dijela šetališta na Slovenskoj plaži u Budvi u iznosu od 115 hiljada eura, nastavak uređenja obale u Dobroti za što je potrošeno 202 hiljade eura, te popravak i izgradnja kamenih parapetnih zidova na obalnom putu Kotor-Tivat od 125 hiljada eura, a za izgradnju stambene zgrade za riješavanje stambenih potreba lica iseljenih sa područja bivšeg hotela „jadran“ u Ulcinju, „Morsko dobro“ je obezbjedilo pola miliona eura. Barović je najavio da će se dogodine posvetiti veća pažnja sanaciji i obnovi starih mandraća i tiradura po Boki Kotorskoj, kao i zaštiti prirodnih dobara kakvi su ornitološki rezervat Slila u Tivtu i dine na Velikoj plaži u Ulcinju.

„Po nekim anketama, čak 72 oposto svih turista koji dolaze u Crnu Goru to čine, kako kažu, zbog naljepših plaža i najljepšeg mora. Da bismo osigurali ovako visok stepen zadovoljstva naših gostiju, službe JP „Morsko dobro“ neumorno rade i sarađuju sa zakupcima zone morskog dobra. Naravno., nije sve ovo ni bez problema, a našem JP bi od velike pomoći bilo kada bi nadležne inspekcije djelovale povodom naših prijava", kazao je Barović dodajući da su kontrolori „Morskog dobra“ ove godine evidentirali ukupno 289 nepravilnosti i usputili isto toliko zahtjeva za reagovanje nadležnim državnim organima, prvenstveno Upravi za inspkecijske poslove.

Čak 124 ovogodišnje prijave kontrolora „Morskog dobra“ odnosile su se na slučajeve bespravne gradnje na obali, čemu su najviše izložena područja opština Ulcinj i Tivat.

Bonus video: