Ivanović: Herceg Novi ima potencijal za projekte u oblasti poljoprivrede

Ivanović je, kako je saopšteno iz Ministarstva, obišao nekoliko poljoprivrednih domaćinstava, među kojima rasadnik cvijeća i voća vlasnika Darka Matijaševića u Sutorini, domaćinstvo 78-godišnjeg Srđe Dabovića koji drži 250 ovaca
172 pregleda 10 komentar(a)
Petar Ivanović, Foto: Vesko BELOJEVIĆ
Petar Ivanović, Foto: Vesko BELOJEVIĆ
Ažurirano: 27.12.2014. 19:46h

Na području hercegnovske opštine postoje potencijali i projekti u oblasti poljoprivrede koji mogu doprinijeti povećanju proizvodnje i otvaranju novih radnih mjesta, saopšteno je nakon posjete ministra poljoprivrede i ruralnog razvoja Petra Ivanovića Herceg Novom. Ivanović je, kako je saopšteno iz Ministarstva, obišao nekoliko poljoprivrednih domaćinstava, među kojima rasadnik cvijeća i voća vlasnika Darka Matijaševića u Sutorini, domaćinstvo 78-godišnjeg Srđe Dabovića koji drži 250 ovaca.

On je obišao i objekat zapuštenog staklenika Cvjetnog centra (bivšeg PKB), za čiju revitalizaciju je zainteresovan Zoran Jančić.

Kako se navodi, Matiješević i Jančić imaju viziju unapređenja biznisa u poljoprivredi, što će značiti i za razvoj lokalne ekonomije, dok iskustvo i energija Dabovića mogu poslužiti kao primjer i podstrek mladim, posebno, nezaposlenim ljudima da im poljoprivreda može pružiti šansu za zaradu.

„Na području opštine Herceg Novi postoje potencijali i projekti u oblasti poljoprivrede koji mogu doprinijeti da se poveća proizvodnja, otvore nova radna mjesta i vrati nekadašnja prepoznatljivost ovog područja po proizvodnji cvijeća, agruma, a povrća, jagnjećeg i jarećeg mesa u zaleđu grada. To je potvrdila i današnja radna posjeta Ivanovića opštini Herceg Novi“, saopšteno je iz Ministarstva. Jančić, čija se porodica, odnosno preduzeće, već 20 godina bavi poljoprivredom, ali i uvozom i prodajom cvijeća iz Holandije i Italije, vjeruje da bi zakupom ili kupovinom objekta bivšeg Cvjetnog centra mogao da razvije domaću proizvodnju i da na taj način značajno smanji uvoz, koji na nivou Crne Gore iznosi sedam miliona eura godišnje.

„Mislim da je vrijeme da to počnemo raditi u Crnoj Gori. Herceg Novi je pravo mjesto za takav biznis. Ukoliko bi uspjeli da to realizujemo u ovom objektu, mislim da bi za početak zaposlili 8 radnika, a kasnije sa širenjem proizvodnje petnaestak novih zaposlenih“, rekao je Jančić. On planira i da se uveže sa brojnim proizvođačima povrća iz zaleđa Herceg Novog, koji bi na taj način imali sigurniji plasman. To bi pomoglo i prijeko potrebnom udruživanju malih proizvođača. Kako je saopšteno, u razgovoru sa Ivanovićem dogovorena je podrška u razjašnjenju procedure zakupa objekta staklenika PKB-a koji je u stečaju, kako bi projekat bio uspješno realizovan.

Rasadnik agruma i cvijeća porodice Matijašević, najstariji na području Herceg Novog, trenutno ima površinu od 200 metara kvadratnih, a, saopšteno je, obuhvatiće prostor od oko 1.500 metara kvadratnih, ukoliko se ostvari biznis ideja vlasnika o proširenju. „Ovo je grad cvijeća i voća, i zaslužuje da ima mjesto na kome može da se kupi svaka vrsta sadnice cvijeća i voća koje uspijeva na ovom području. Herceg Novi to zaslužuje. Naročitu pažnju u radu posvetio sam autohtonim sortama limuna, pomorandži, ali i drugih sadnica. Kalemljenjem takvih sorti dobijamo sadnice koje su otporne i predodređene za uspješan rast u našim uslovima, za razliku od uvoznih sadnica koje se vrlo često ne prime“, kazao je Matijašević.

Dabović na imanju u mjestu Sasovići drži 250 ovaca i jagnjadi, uspješno se bavi selekcijom grla i dobijanjem otpornih, mlječnih i rasa koje se odgajaju za meso i on, kako su rekli iz Ministarstva, ne planira da širi proizvodnju, ali njegovo višedecenijsko iskustvo i posvećenost poljoprivredi moglo bi da bude pouka mladim poljoprivrednicima, ali i onima koji su nezaposleni. „Dabović kaže da mladi ljudi, posebno u primorskim mjestima, nemaju volje, da se vrate na selo i bave poljoprivredom. Kaže i da je za bavljenje poljoprivredom presudna ljubav prema tom poslu, ali i edukacija“, navodi se u saopštenju. Ivanović je, nakon obilaska poljoprivrednika, rekao da je cilj radne posjete Herceg Novom bio razgovor sa proizvođačima o onome od čega se živi, kao i da su konačno poljoprivrednici informisani o mogućnosti podrške kroz IPARD like projekat, što su bili onemogućeni prije dvije sedmice.

„Nema više izbora u Herceg Novom i nadam se da nema više nikakvih zabrana da ministar poljoprivrede posjeti tu opštinu, razgovara sa poljoprivrednicima o budućim projektima. Ne može se zaustaviti proces razvoja u poljoprivredi, bez obzira što je u glavama nekih ljudi previše politikanstva“, rekao je Ivanović. On je kazao da bi posvećenost Dabovića poljoprivrednoj proizvodnji mogla da bude poruka onima koji imaju 28 godina i sjede po kafićima, da bi trebalo nešto da promijene u svom životu i počnu da rade. „Mnogo je prilika i šansi u poljoprivredi. To pokazuju i primjeri proizvođača koje smo danas posjetili“, rekao je Ivanović i dodao da nezainteresovanost mladih nije jedini problem, već i nedostatak mehanizacije, novih tehnologija i znanja.

Ivanović je naveo i da će u naredom periodu biti vrlo važno da se čvršće uveže nauka i poljoprivreda, što se nada da će se ostvariti kroz programe koje je Ministarstvo pokrenulo tokom ove godine. „Ministar je, obraćajući se poljoprivrednim proizvođačima na prezentaciji IPARD like projekta, održanoj u Opštini Herceg Novi, pozvao sve na udruživanje, kako bi se iskoristila šansa koju daje projekat za rast proizvodnje i konkuretnosti“, zaključuje se u saopštenju Ministarstva.

Bonus video: