"Ako već ne možemo povećati penzije, bar da ne dozvolimo njihovo smanjenje"

Izmjene i dopune Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, koje je predložila Vlada, podrazumijevaju da se penzije i vrijednost penzije za jedan lični bod ne umanjuju kada su paramtri na osnovu kojih se obavlja njihovo usklađivanje negativni
96 pregleda 2 komentar(a)
Parlament, skupština Crne gore, Foto: Luka Zeković
Parlament, skupština Crne gore, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 27.12.2014. 17:14h

Skupština je završila objedinjenu raspravu o setu izmjena i dopuna Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, koje je podnijela Vlada i dvije grupe poslanika. Izmjene i dopune Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, koje je predložila Vlada, podrazumijevaju da se penzije i vrijednost penzije za jedan lični bod ne umanjuju kada su paramtri na osnovu kojih se obavlja njihovo usklađivanje negativni.

Predloženim izmjenama i dopunama zakona se predviđa i da se invalidima rada, koji primaju privremenu naknadu od Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja (PIO), period primanja te naknade računa kao staž osuguranja i nakon ove godine. Penzije su, prema parametrima, trebalo od naredne godine da se smanje 0,62 odsto.

Iz Vlade tvrde da se predloženim izmjenama i dopunama štiti standard penzionera. Poslanici Demokratske partije socijalista (DPS), Marta Šćepanović, Zorica Kovačević, Veljko Zarubica i Radovan Obradović, podnijeli su Predlog dopuna Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju. Šćepanović je objasnila da se predlažu izmjene kako bi se osiguranicima koji su radili u sektoru metaloprerađivačke industrije u više opština u Crnoj Gori propisali uslovi za ostvarivanje prava na penziju.

"Suština ovog Predloga zakona je da pokušamo da riješimo probleme radnika iz tog sektora. Njime se neće ugroziti finansiranje Fonda PIO, jer je za ostvarivanje tih prava za oko 300 radnika obezbijeđeno u budžetu oko 990 hiljada eura", rekla je Šćepanović. Ona smatra da je pristup koji su predložili poslanici DPS-a održiv, jer se na taj način rješavaju problemi jednog dijela radnika i zaokružuje jedan sektor. Šćepanović je, komentarišući izmjene i dopune koje je predložila Vlada, saopštila da su penzije od 2004. godine poorasle 123 odsto. "Trenutno prosječna penzija u Crnoj Gori iznosi 274 eura, odnosno 57 odsto prosječne zarade", rekla je Šćepanović.

Ona je dodala da su penzije u Crnoj Gori redovne i stabilne. "Svakako da bi bilo dobro da su penzije veće, ali ako uporedimo visinu prosječne penzije u okruženju, vidimo da je položaj crnogorskih penzionera povoljniji", smatra Šćepanović. Ona je navela da se izmjene zakona predlažu i u cilju poboljšanja statusa invalida rada druge i treće kategorije. "Takođe, zaposlenim invalidima druge kategorije invalidnosti, koji rade sa polovinom punog radnog vremena, staž osiguranja će se obračunati kao da rade puno radno vrijeme", kazala je Šćepanović. Dopune Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju podnijela je i grupa poslanika iz opozicije i dijela vlasti.

Poslanik Demokratskog fronta (DF) Janko Vučinić rekao je da se predložene dopune odnose na to da svi oni radnici koji su ostali bez posla zbog stečaja u privatizovanim državnim preduzećima steknu pravo na penziju pod uslovom da imaju 30 godina radnog staža za muškarce, odnosno 25 godina za žene, a da im u tom vremenu nije isplaćivana otpremnina. On smatra da su te dopune pravo sistemsko rješenje i da obuhvataju sve radnike.

"U parlamentu smo donosili zakone koji se odnose samo za jedno preduzeće i to je krajnje diskriminatorski i nije sistemsko rješenje", ocijenio je Vučinić. On je saopštio da su te dopune predložene jer radnici sa preko 30 godina radnog staža danas ne mogu nigdje da se zaposle. "Oni danas rade kao nadničari i teške fizičke poslove da bi preživjeli", rekao je Vučinić.

Komentarišući predlog Vlade, Vučinić je ocijenio da bi izvršna vlast, da je imala iskrenu namjeru da pomogne penzionerima, u prošloj i ovoj godini omogućila da se penzije povećaju pet odsto. Poslanik Socijalističke narodne partije (SNP), Neven Gošović, podsjetio je da su u toku prošle i ove godine u više navrata predlagali Skupštini donošenje izmjena i dopuna Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju čijom primjenom bi se omogućilo odmrzavanje penzija.

"Sada smo u situaciji da prihvatimo Predlog zakona koji podrazumijeva da spriječimo primjenu zakonskih parametara koji bi od 1. januara naredne godine doveli do smanjenja iznosa penzija, na način što ćemo podržati Vladin predlog«, kazao je Gošović. "Ako već ne možemo povećati penzije bar da ne dozvolimo njihovo smanjenje". Gošoviću je u predloženim dopunama zakona poslanika DPS-a neprihvatljivo ograničenje, odnosno ostvarivanje prava na penziju u slučaju da nije isplaćena otpremnina.

Srđan Perić iz Pozitivne Crne Gore je rekao da se Vladine izmjene i dopune zakona odnose na nešto što Vlada zove povoljnost za penzionere, iako je to, kako je ocijenio, odraz socijalne nepravde.

"Mi već pune tri godine nemamo usklađivanje rasta penzija u skladu sa zakonom, već je Vlada donijela odluku o zamrzavanju penzija i sada se dosjetila da bude dobra, jer navodno eto neće penzije padati, već će oni naći način kako da ostanu na istom nivou", rekao je Perić. On je kazao da su se navodno tehnički stekli uslovi da penzije padnu 0,6 odsto.

"Međutim, kako one nijesu usklađivane u prethodne dvije godine, one bi zapravo, da su usklađivane, bile značajno veće, deset do 15 odsto, u odnosu na period od prije dvije godine", tvrdi Perić. On je naveo da je Vlada, u istoj godini kada postoji problem stagniranja penzija, donijela odluku kojom se daju posebne povoljnosti za kupovinu stanova funkcionera do 80 odsto vrijednosti stana. "Vlada ne želi da realizuje obavezu koju je preuzela, a to je usklađivanje penzija u skladu sa parametrima koji su zakonit", naveo je Perić. Nezavinsi poslanik Mladen Bojanić rekao je da su, u slučaju sva tri predloga izmjena i dopuna zakona, više u pitanju posljedice, dok se uzroci i dalje zanemaruju.

"Potpuno smo svjesni da je penzioni sistem neodrživ, ali Vlada gleda više političku nego ekonomsku dimenziju. Vlada je davne 2005. ili 2006. godine obećavala reformu penzionog sistema, od koje se nije pomjerila ni za metar", zaključio je Bojanić.

Bonus video: