Vlada usvojila predloge izmjena i dopuna Carinskog i Zakona o PDV

2 komentar(a)
Vlada Crne Gore, Foto: Savo Prelević
Vlada Crne Gore, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 25.12.2014. 21:14h

Vlada je danas usvojila predloge izmjena i dopuna Carinskog i Zakona o porezu na dodatu vrijednost (PDV) kojima se uvode odgovarajući fiskalni podsticaji za sektorske prioritete, odnosno turizam, energetiku i proizvodnju prehrambenih proizvoda.

Generalni direktor Direktorata za poreski i carinski sistem, Novo Radović kazao je da je predloženim izmjenama Zakona o PDV-u uvedena mogućnost da investitor ulaganjem u te sektore ostvaruje pravo na korišćenje nulte stope od nabavke proizvoda i usluga namijenjenih izgradnji i opremanju hotela sa pet i više zvjezdica, energetskog objekta za proizvodnju elekrične energije i pogona za proizvodnju hrane.

“Slično rješenje je implementirano i u Carinski zakon, odnosno da se ovi sektori oslobađaju PDV-a na nabavke prilikom uvoza kao i carinskih dažbina”, kazao je Radović nakon sjednice Vlade.

Izmjenama Zakona o PDV-u predlažu se i, kako je dodao, pojedina oslobođenja plaćanja od PDV-a na otkup dugova, usluge igara na sreću, uvoz malih pošiljki nekomercijalne prirode koja je sadržana u pošiljkama koja besplatno šalju građani iz inostranstva onima u Crnoj Gori.

On je precizirao da je Ministarstvo finansija, pored ta dva, pripremilo Predlog izmjena i dopuna zakona o poreskoj administraciji i Predlog zakona o porezu na kafu.

Radović je podsjetio da se Ministarstvo finansija aktivno bavi fiskalnom politikom koja kroz proces konsolidacije prihodne i rashodne strane budžeta i odgovarajuće podsticajne mjere treba da doprinese ozdravljenju javnih finansija i dinamiziranju privrednog rasta.

„U prethodnom periodu smo radili na definisanju srednjeročne stategije sprovođenja fiskalne politike koja je usklađena sa principima predvidljivosti i odgovornosti, kao i sa fiskalnim pravilima utvrđenim Zakonom o budžetu i fiskalnoj odgovornosti, a čiji je osnovni cilj stvaranje preduslova za vođenje aktivnih sektorskih politika i privlačenja investitora“, rekao je Radović.

Vlada je na današnjoj sjednici usvojila i predloge zakona o vinu, identifikaciji i registraciji životinja i o potvrđivanju konvencije o međunarodnom fondu za poljoprivredu.

Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja, Petar Ivanović, kazao je da su se usvajanjem Predloga zakona o vinu stvorili uslovi za bolju kontrolu registra vinogradara, grožđa i vina.

„Stvorili smo osnov za bolje sprječavanje prevara i kvalitetniju zaštitu potrošača i uredili smo mogućnost daljeg razvoja registra proizvođača vina“, rekao je Ivanović nakon sjednice Vlade.

On je naveo i da su tim Predlogom zakona ograničili jedan dio onih koji se bave proizvodnjom vina i prave crnogorska vina od uvezenog grožđa.

„Smatramo da ne možemo praviti domaće crnogorsko vino ako i grožđe ne potiče sa ovog prostora. Druga problematika sa javne rasprave se odnosila na pakovanje vina gdje je jedan dio proizvođača tražio da se kvalitetna vina pakuju u tetrapak ambalaži“, precizirao je Ivanović.

Orjentacija zakona je da se, kako je kazao, omogući poljoprivrednim proizvođačima da nastave sa uzgojem kvalitetnog grožđa, da se od domaćeg autohtonog sastava pravi kvalitetno vino i da se dalje jača proizvodnja i izvoz vina.

Bonus video: