Budžet Opštine Nikšić umanjen za 12,3 miliona eura

Opozicioni odbornici su napustili zasjedanje nezadovoljni zbog odbijanja da se sa dnevnog reda skine tačka o ustupanju na korišćenje Ljetnjikovca kralja Nikole CPC
62 pregleda 0 komentar(a)
Opština Nikšić, Foto: Ivan Petrušić
Opština Nikšić, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 25.12.2014. 16:05h

Budžet opštine Nikšić, planiran na 36,3 miliona eura, rebalansom je umanjen za 12,3 miliona, odlučeno je danas na sjednici nikšićke Skupštine.

Za tu odluku glasali su odbornici Demokratske partije socijalista i Socijaldemokratske partije, koji čine većinu u lokalnom parlamentu.

Opozicija, izuzev jednog odbornika Demokratskog fronta iz Pokreta za promjene, nije prisustvovala izglasavanju rebalansa budžeta za ovu godinu, ni usvajanju finasijskog plana za narednu.

Oni su napustili zasjedanje nezadovoljni zbog odbijanja da se sa dnevnog reda skine tačka o ustupanju na korišćenje Ljetnjikovca kralja Nikole Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi (CPC).

Sekretar sekretarijata za privredu, razvoj i finasije Đoko Krivokapić obrazložio je da su na smanjenje planiranih prihoda najviše uticali izgubljeni sudski spor za nadoknadu 6,2 miliona eura ranije utrošenih za sanaciju od eksplozije na Viru, izostanak naknade od dijela Bilećkog jezera i donacije od milion eura za izgradnju zgrade za raseljena lica.

On je kazao da je bilo planirano i 7,1 milion eura stranih pozajmica i kredita za gradski prečistač otpadnih voda, od kojih se u ovoj godini očekuje 4,5 miliona.

Predstavljajući budžet za narednu godinu, planiran u iznosu od 22,7 miliona eura, Krivokapić je istakao da „ne može ustvrditi da i naredna godina neće biti izazovna, prije svega zbog najavljene recesije u nekim od najačih evropskih ekonomija“.

„Vjerujem da je naš budžet planiran dosta konzervativno, u mjeri mogućeg ostvarenja planiranih prihoda što će, nadam se, omogućiti izvršenje svih obaveza opštine“, kazao je Krivokapić.

Prema njegovim riječima, od sopstvenih prihoda planirano je 10,1 milion eura, od ustupljenih 2,5 miliona, iz Egalizacionog fonda 6,5 miliona, dok je iz državnog budžeta predviđeno 180 hiljada.

Iz inostranih kredita i pozajmica biće obezbijeđeno 2,8 miliona eura, koji će biti iskorišćeni za završetak prečistača otpadnih voda i 600 hiljada za zaostale dvije zarade lokalnoj upravi.

Govoreći o rashodima, Krivokapić je saopštio da je operativni budžet planiran u iznosu od 17,1 milion eura, a kapitalni od 5,5 miliona.

„Svakodnevno preduzimamo mjere kako bi uspjeli da se izborimo sa brojnim problemima. Budžet je realan, ali se mora dodatno pojačati naplatom lokalnih prihoda, posebno porezom na nepokretnosti za fizička lica čija je naplata alarmantno loša“, rekao je Krivokapić.

Odbornik Fronta Arsenije Lalatović ukazao je da je prošlogodišnji budžet školski primjer kako ne treba planirati gradsku kasu i da je vlasti trebala godina da to shvati "i probudi se iz bajke".

Lalatović je istakao da je opozicija od samog početka upozoravala da je budžet nerealan i neostvariv, ali da je to vlast ignorisala i ocjenjivala ih malicioznim.

Analizirajući kapitalne investicije, on je kazao da je ostvaren „veliki uspjeh, ali za Riplija, jer je dobijen dio vodopoja i maketa umjesto planirane izgradnje zgrade za raseljena lica“.

Bonus video: