Litvanija 1. januara ulazi u eurozonu

Neke zemlje, poput Poljske i Švedske, namjerno izbjegavaju da ispune tehničke uslove za pristupanje eurozoni kako bi zadržale nacionalnu valutu
0 komentar(a)
euro, novac, Foto: Shutterstock.com
euro, novac, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 25.12.2014. 08:16h

Litvanija 1. januara naredne godine ulazi u eurozonu, političari su zadovoljni, a Litvanci oprezni.

EU je u julu dala "zeleno svjetlo" Viljnusu za uvođenje eura, pošto je utvrđeno da je Litvanija ispunila Mastrihtske kriterijume u pogledu javnog duga, budžetskog deficita, niske stope inflacije, dugoročnih kamata.

Estonija je uvela euro prije četiri godine, a Letonija je u eurozoni od januara ove godine, prenosi Capital.ba.

Po Mastrihtskom ugovoru iz 1992. sve zemlje EU obavezne su da vremenom uđu u eurozonu, osim Velike Britanije i Danske, koje su putem pregovora izborile poseban status.

Neke zemlje, poput Poljske i Švedske, namjerno izbjegavaju da ispune tehničke uslove za pristupanje eurozoni kako bi zadržale nacionalnu valutu.

Računica je jasna, navode ekonomski stručnjaci. U vremenima kriza država može da devalvira svoju valutu, ako joj ekonomija upadne u probleme. Sa eurom to nije moguće.

Litvanija, međutim, koristi svaku mogućnost da pojača institucionalne veze sa EU kako bi odvratila Rusiju od bilo kakvog pokušaja da ponovno stekne uticaj u toj regiji.

Litavanska privreda rasla je 3,4 odsto u prošloj i očekuje se sličan rezultat u ovoj godini.

Budžetski manjak u prošloj godini bio je tri, a na kraju ove trebao bi da iznosi 2,5 odsto, dok je javni dug 40 odsto bruto domaćeg proizvoda.

Ipak, Litvanci strahuju od povećanja cijena nakon ulaska u eurozonu.

Litvanska Centralna banka nedavno je izdala posebnu „komemorativnu kovanicu“ od srebra kojom se oprašta od litvasa, koji je kao litvanska valuta bio u upotrebi od 1922. do kraja Drugog svjetskog rata, kada ga je zamijenila rublja, a zatim ponovo od 1993. godine.

Van eurozone od 1. januara ostaće Britanija i Danska, koje ne planiraju ulazak, zatim Švedska i Poljska, koje to izbjegavaju, Mađarska i Češka koje su neodlučne, kao i Hrvatska, Bugarska i Rumunija koje još ne ispunjavaju kriterijume.

Bonus video: