U stečaju imovina od dvije milijarde

Komora traži da se ta institucija uvede u dopunjeni Zakon kao institucija za vođenje imenika stečajnih upravnika, njihovu obuku, za polaganje ispita pred komisijom Ministarstva pravde i za utvrđivanje naknade i nagrade za rad upravnika
0 komentar(a)
Vladimir Kavarić, Foto: Boris Pejović
Vladimir Kavarić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 24.12.2014. 19:15h

Predstavnici Komore stečajnih upravnika uputili su Ministarstvu ekonomije primjedbe na predloženi nacrt izmjena Zakona o stečaju.

Komora traži da se ta institucija uvede u dopunjeni Zakon kao institucija za vođenje imenika stečajnih upravnika, njihovu obuku, za polaganje ispita pred komisijom Ministarstva pravde i za utvrđivanje naknade i nagrade za rad upravnika.

"Treba predvidjeti mogućnost registracije kancelarije stečajnih upravnika, kroz koju bi oni ostvarivali pravo na radni odnos, sticanje penzijskog i zdravstvenog osiguranja“, kazao je "Vijestima“ predsjednik ove Komore Milan Kastratović.

On smatra da bi cilj predloženih izmjena trebalo da bude “veća odgovornost upravnika i sudova jer se u stečajnim postupcima radi o imovini ukupno vrijednoj dvije milijarde eura“.

O primjedbama će odlučiti Ministarstvo ekonomije koje vodi Vladimir Kavarić.

Oni će konačni predlog predati Vladi a zatim i Skupštini. Kastratović kaže da treba precizirati ko snosi troškove stečajnog postupka: predlagač, posebni državni fond ili podnosilac plana reorganizacije.

Smatra da je neophodno osnovati fonda za finansiranje troškova postupka kako bi se izbjegli zastoji i da ostaju dužni za troškove postupka.

Traže službeni status i uticaj na naknade

Predstavnici Komore predložili su Ministarstvu da ona ubuduće određuje osnove i mjerila za naknade i nagrade stečajnih upravnika.

Sada je maksimalni iznos nagrade upravniku za uspješni postupak 25.000 eura. Traže da se i privremenom stečajnom upravniku odredi pravo na jednokratnu nagradu ne manju od dvije prosječne neto zarade uvećane za pripadajuće dažbine i troškove.

Kastratović traži i da stečajnim upravnicima ostanu prava službenog lica, što im se ovim izmjenama ukida. On je naveo da su oni jedini koji svojom imovinom odgovaraju za sprovođenje postupka.

Bonus video: