Gvozdenović sa srpskim kolegama o poslovnom ambijentu

„Sagovornici su saglasni da se dvije zemlje suočavaju sa sličnim i jednako teškim izazovima u toj oblasti i saopštili da su uvjereni da je međusobna komunikacija i saradnja, odnosno razmjena iskustava i primjer dobre prakse, u toj oblasti, od velikog značaja“, dodaje se u saopštenju
0 komentar(a)
Branimir Gvozdenović, Foto: Zoran Đurić
Branimir Gvozdenović, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 24.12.2014. 15:17h

Predstavnici crnogorskog Ministarstva održivog razvoja i turizma i srbijanskog Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture održali su sastanak u cilju boljeg razumijevanju prilika u oblastima koje su jedne od pokretača održivog ekonomskog razvoja obje zemlje.

Iz Ministarstva održivog razvoja i turizma su saopštili da je posjeta delegacije srbijanskog Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture organizovana shodno zaključcima sa održanih sastanaka ministra održivog razvoja i turizma, Branimira Gvozdenovića, sa resornim kolegama u srbijanskoj Vladi.

Tokom dvodnevne radne posjete razmijenjena su iskustva u oblasti unaprijeđenja poslovnog ambijenta i predstavljeni dalji planovi.

Generalni direktor Direktorata za razvoj stanovanja u Ministarstvu održivog razvoja i turizma, Marko Čanović, predstavio je kolegama iz srbijanskog Ministarstva projekat Regularizacija neformalnih naselja i dao detaljne informacije o postojećem stanju neformalnih naselja i broju neformalnih objekata, kao i izazovima i planovima u vezi sa Predlogom zakona o legalizaciji neformalnih objekata.

Čanović je posebno naveo predstojeće izazove u pogledu procesa regularizacije, kao i spremnost Ministarstva da na njih odgovori adekvatnim i efektivnim mjerama.

Predstavnici Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije predstavili su Zakon o legalizaciji objekata, izazove pri njegovom sprovođenju, kao i postupak legalizacije i uslove plaćanja naknada za legalizaciju objekata.

„Sagovornici su saglasni da se dvije zemlje suočavaju sa sličnim i jednako teškim izazovima u toj oblasti i saopštili da su uvjereni da je međusobna komunikacija i saradnja, odnosno razmjena iskustava i primjer dobre prakse, u toj oblasti, od velikog značaja“, dodaje se u saopštenju.

Tokom drugog dana posjete, generalni direktor Direktorata za građevinarstvo u Ministarstvu održivog razvoja, Danilo Gvozdenović, predstavio je Zakon o uređenju prostora i izgradnji objekata, odnosno realizovane reforme.

On je naveo da su nadležna ministarstva prepoznala potrebu skraćenja postupka za dobijanje građevinskih i upotrebnih dozvola, u cilju unaprijeđenja poslovnog ambijenta, posebno kada je riječ o stranim investitorima.

Danilo Gvozdenović je rekao da je u planu značajna inovacija kada je riječ o uspostavljanju sistema elektronskog izdavanja građevinskih dozvola, što će umnogome olakšati i dodatno pojednostaviti taj proces.

Bonus video: