Ispunjeni uslovi, ali nema povećanja zarada

15 komentar(a)
Milo Đukanović, Foto: Vlada Crne Gore
Milo Đukanović, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 23.12.2014. 20:53h

Premijer danas na otvorenoj sjednici Vlade nije odgovorio na pitanje generalnog sekretara Unije slobodnih sindikata Srđe Kekovića zašto nije predviđeno povećanje zarada u javnom sektoru kada su za to ispunjeni svi uslovi iz Sporazuma Vlade i sindikata.

Keković je nakon govora Đukanovića o ekonomskom rastu, povećanja naplate poreza i nabrajanja projekata koji vrijede stotine miliona eura, kazao da je sve to lijepo ali da plate nisu povećavane od 2007. i da su u međuvremenu obezvrijeđene inflacijom i povećanjem poreza na teret zaposlenih.

Đukanović je naveo da se slaže sa “anemičnim rastom zarada”, i naveo da je u mnogim drugim zemljama zbog krize došlo do značajnom smanjenja plata i penzija i da su to u Crnoj Gori izbjegli, kao i da ne postoji dovoljan ekonomski rast za povećanje zarada.

Nije rekao ni kada bi se moglo očekivati povećanje zarada.

Premijer je nagovijestio mogućnost smanjenje broja zaposlenih u državnoj upravi "jer ima onih koji smetaju, pa neka smetaju kući".

On je kazao i da u Crnoj Gori nije bilo masovnih bankrota velikih firmi. Međutim upravo u posljednje dvije godine u stečaj i bankrot upravo su otišle neke od najvećih firmi KAP, Željezara, Boksiti,...

Premijer je naveo da su javni prihodi za 11 mjeseci ove godine porasli 8,9 odsto, kao i da su u odnosu na 2012. veći za 200 miliona.

Neto strane investicije iznosile su 314 miliona eura, što je 17 odsto više nego prošle godine.

Bonus video: