Za saradnju sa Rudnicima boksita se prijavili Vagon inpex i Neksan

Predstavnici oba sindikata razočarani su što je Vagon inpex ponovo aktuelan i poručuju da neće dozvoliti da ta firma uđe u Boksite
0 komentar(a)
Rudnici boksita Nikšić, Foto: Ivan Petrušić
Rudnici boksita Nikšić, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 23.12.2014. 13:58h

Za poslovno tehničku saradnju sa nikšićkim Rudnicima boksita prijavile su se dvije kompanije – mađarski Vagon inpex i Neksan, kompanija koja ima sklopljen aranžman sa Boksitima do 15.januara. Ponude su, prema riječima predsjednika Samostalnog sindikata Boksita Borisava Bojanovića, prije dva dana otvorene u Privrednom sudu u Podgorici.

Predstavnici oba sindikata razočarani su što je Vagon inpex ponovo aktuelan i poručuju da neće dozvoliti da ta firma uđe u Boksite.

„Svi dobro znaju kakva nam je bila sradnja sa Mađarima, kao i to da mađarski MAL radnicima Boksita duguje 1,2 miliona, što je iznos pet plata svih radnika. Da bi bilo ko ušao u Boksite za poslovno-tehničku saradnju treba da ima 1,2 miliona eura od čega će za tri mjeseca isplatiti plate radnicima i za taj period organizovati proizvodnju”, kazao je Bojanović.

Prema njegovim riječima ponuda Mađara se oslanja na ugovor koji su prije stečaja imali sa Boksitima i koji predviđa mjesečnu proizvodnju od 12 hiljada tona rude.

„Sa tom proizvodnjom oni bi jedino mogli da isplate mjesečne plate sa porezima i doprinosima, a gdje su onda sredstva za organizovanje proizvodnje. Vagon inpex se prijavljuje a ne daje nikakve garancije, pa smo sigurni da nemaju ni taj novac”, ističe Bojanović.

Najviše im smeta to, kako je kazao, što nije dozvoljena prodaje imovine Boskita neposrednom pogodbom.

„Neksan je bio spreman da isplati dugovanja prema radnici i plati imovinu Boksita, ali je neko to očigledno namjerno spriječio. Sada neće da raspisuju ni novi tender za prodaju imovine, pominju koncesije o kojima se nije uopšte govorilo prilikom prethodna tri tendera. Logično je da onaj ko kupi Boksite mora sa državom da se dogovara o koncesijama”, kazao je Bojanović.

Neksan u ugovoru o poslovno tehničkoj saradnji nudi mjesečnu proizvodnju od 20-23 hiljade tona, platu od 240 eura, za radno neangažovane, do 800 za one koji rade. Takvi uslovi važe i sada.

Sindikati Boksita smatraju da država treba da proda firmu Neksanu ili da sa tom kompanijom nastave ugovor o poslovno tehničkoj saradnji.

„Nakon praznika organizovaćemo zbor radnika Boksita kako bi ih obavijestili o svim dešavanjima vezanim za naše preduzeće. Sigurni smo da su i radnici saglasni sa našim stavovima”, kazao je Bojanović.

Bonus video: