SSCG: Eksterna revizija poslovanja Rekre i Fonda za odmor i rekreaciju

Iz SSCG su kazali da ne žele ništa da prejudiciraju, već da Upravni odbor preduzeća Rekra želi da započne poslovanje na zdravim osnovama, bez eventualnih opterećenja koja bi kasnije došla na naplatu i otežala funkcionisanje
89 pregleda 2 komentar(a)
Marko Nikčević, Foto: Savo Prelević
Marko Nikčević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 22.12.2014. 14:48h

Upravni odbor Rekre, čiji je vlasnik Savez sindikata Crne Gore (SSCG), donio je danas odluku da se sprovede eksterna revizija poslovanja tog preduzeća, kao i Fonda za odmor i rekreaciju.

Iz SSCG, na čijem je čelu generalni sekretar Marko Nikčević, su saopštili da je već ranije najavljena revizija poslovanja Opštinskog sindikalnog povjereništva Podgorica.

"Za sve navedene poslove, biće angažovana nezavisna revizorska kuća", navodi se u saopštenju.

Iz SSCG su naveli da su se prethodna rukuvodstva te radničke asocijacije očigledno isuviše oslanjala na mehanizme interne kontrole finansijskog poslovanja, što se u tom slučaju, kako su ocijenili, pokazalo kao pogrešan pristup.

"Dan nakon održavanja redovnog Kongresa SSCG, u novembru prošle godine, angažovana je nezavisna revizorska kuća i, kao rezultat, dobili smo negativni izvještaj o finansijskom i knjigovodstvenom poslovanju SSCG, sa više od dva miliona eura nagomilanih dugova", dodaje se u saopštenju.

Taj izvještaj je, kako su podsjetili, predat Vrhovnom državnom tužilaštvu zajedno sa inicijativom za utvrđivanje eventualne odgovornosti.

"Obaviješteni smo da je to sada predmet Specijalnog tužilaštva", rekli su iz SSCG.

Iz SSCG su kazali da ne žele ništa da prejudiciraju, već da Upravni odbor preduzeća Rekra želi da započne poslovanje na zdravim osnovama, bez eventualnih opterećenja koja bi kasnije došla na naplatu i otežala funkcionisanje.

"Što se tiče Opštinskog sindikalnog povjereništva Podgorica, postoje indicije da je u prethodnom periodu bilo nepravilnosti u smislu finansijskog i knjigovodstvenog poslovanja i ukoliko izvještaj revizora ukaže na to, proslijedićemo isti tužilačkim organima", kazali su predstavnici SSCG.

Oni su naveli da je jedan od ciljeva reformi u Savezu finansijsko ozdravljenje i čista situacija.

"Da bismo to postigli, mora se znati tačno gdje i u koje svrhe ide radnički novac. Ako neko ima problem sa tim, onda mu nije mjesto u sindikalizmu. U Savezu sindikata svakako ne", zaključili su u SSCG.

Bonus video: