Čabarkapa: Dvije decenije na vlasti isti ljudi, koji su pljačkali i krali

172 pregleda 0 komentar(a)
Svetozar Čabarkapa, Foto: Jadranka Ćetković
Svetozar Čabarkapa, Foto: Jadranka Ćetković
Ažurirano: 22.12.2014. 20:14h

Između 200 i 300 građana na Trgu slobode u Bijelom Polju, otpušteni radnici propalih, privatizovanih firmi sa sjevera Crne Gore ponovili su zahtjeve u kojima traže ravnopravan status sa kolegama iz centralne Crne gore i sa juga zemlje.

Na skupu su imali podršku i od kolega iz Nikšića i Podgorice.

"Da Ranko Krivokapić odmah zakaže sjednicu Skupštine Crne Gore i stavi samo jednu tačku dnevnog reda - rješavanje teške ekonomskog stanja sjevernog regiona Crne Gore. Da ministar Predrag Bošković odmah podnese ostavku zbog njegovog protivljenja penzionisanju radnika sa sjevera i neispunjavanja obećanja invalidima rada sa sjevera. Da Vlada Crne Gore donese odluku da minimalna penzija ne može biti ispod najniže cijene rada. Da bivši radnici sa sjevera - muškarci sa 30 godina radnog staža i žene sa 25 godina radnog staža, koji su ostali bez posla zbog stečaja dobiju ista prava za penzionisanje kao i ostali u našoj državi", kazao je organizator skupa Svetozar Čabarkapa, predstavnik bivših radnika GRO Radnik iz Bijelog Polja.

Čabarkapa je pitao je šefa Delegacije EU u Podgorici, Mitju Drobniča, šta se promijenilo u Crnoj Gori od početka pregovora o njenom ulasku u EU.

„U Crnoj Gori su dvije decenije na vlasti isti ljudi, koji su je pljačkali i krali, a ekonomija propada i hiljade građana sjevera se iseljava“, kazao je Čabarkapa.

On je pitao i gdje su milioni koje je EU uložila na sjever i najavio da će, ukoliko se prema sjeveru nastavi sadašnja politika Kancelarije EU u Podgorici, tražiti da se organizuje referendum o tome da li građani žele u EU.

„Sigurni smo, iako se objavljuju lažne ankete, da većina u Crnoj Gori ne želi ovakav ulazak i da će nakon toga morati EU da odgovaraju i premijer Milo Đukanović i Drobnič“, rekao je Čabarkapa.

Vlada "zamazuje oči" građanima sjevera

Vlada formalno želi da ujednači regionalni razvoj Crne Gore, jer je jasno da se na tom polju ništa ne radi, osim što njeni predstavnici tvrde da su u sjeverni region uloženi milioni, poručio je predstavnik bivših radnika rožajskog Gornjeg Ibra, Sadik Klimenta.

On je kazao da je Vlada formalno za ujednačavanje regionalnog razvoja, kako bi se građanima sjevera "zamazale oči".

Klimenta je upozorio da određeni broj nevladinih organizacija (NVO) u Podgorici u posljednje vrijeme posluje po principu Vlade, što je u suprotnosti sa njihovim dužnostima i obavezama.

„Poručujemo im da dolazi vrijeme kada će se stati na kraj nezakonitim radnjama i nezakonitom bogaćenju pojedinaca, na štetu građana Crne Gore“, naveo je Klimenta.

Bošković da podnese ostavku

Profesor Gojko Ćorović optužio je Demokratsku partiju socijalista i Socijaldemokratsku partiju za teško stanje u državi i pozvao sve građane da se pobune protiv njih.

Predstavnik invalida rada, Žarko Peković, optužio je ministra za rad i socijalno staranje, Predraga Boškovića, da nije ispoštovao dogovoreno, zbog čega će ta populacija tražiti reviziju svih rješenja kojima je odobrena penzija.

Oni će, kako je poručio, nastojati da se obezbijedi ravnopravno ostvarivanje prava za invalide rada, a ne da ih Bošković svrstava u „podobne i nepodobne“.

Na protestu su pročitani zahtjevi građana sjevera, saopšteni na protestima u Rožajama, u kojima se poručuje da je dosta bilo dijeljenja, pljačke, diskriminacije i da se traži ostavka Boškovića.

Na protestima je zahtijevano i da predsjednik Skupštine, Ranko Krivokapić, zakaže sjednicu na kojoj bi se raspravljalo o rješavanju teškog ekonomskog stanja sjevera, a da Vlada donese odluku da minimalna penzija ne može biti ispod najniže cijene rada i ispita kako su uplaćivani porezi i doprinosi za obavezno socijalno osiguranje radnicima sjevernog regiona na najniže garantovane dohotke.

Bonus video: