Radnici FEP-a: Čekamo do petka

Radnici FEP-a, jedine fabrike takve vrste u Crnoj Gori, traže povezivanje radnog staža od 2007.godine, isplatu zaostalih zarada, realizaciju socijalnog programa i pozajmicu od hiljadu eura po radniku
69 pregleda 0 komentar(a)
Dragan Ružić, Foto: Svetlana Mandić
Dragan Ružić, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 22.12.2014. 12:32h

Radnici plužinske Fabrike elektrode (FEP) na današnjem zboru odlučili su da najavljene proteste odlože do petka, 26.decembra, jer su od Ministarstva ekonomije zamoljeni da sačekaju pet dana i da će njihovi zahtjevi do tada biti ispunjeni.

„I pored teške situacije na zboru smo odlučili da sačekamo do četvrtka i vidimo da li će se naši zahtjevi naći na sjednici Vlade i da li će isti biti ispunjeni. Ukoliko se to ne dogodi u u petak idemo ispred Ministarstva ekonomije gdje ćemo protestovati. Ponijećemo svu dokumentaciju i programe koje smo radili na njihov zahtjev i vidjećemo tamo šta i kako dalje. Ljudima je dogorelo do nokata i mora se pod hitno rješavati njihova situacija“, kazao je Dragan Ružić, predsjednik Sindikata FEP-a.

Radnici FEP-a, jedine fabrike takve vrste u Crnoj Gori, traže povezivanje radnog staža od 2007.godine, isplatu zaostalih zarada, realizaciju socijalnog programa i pozajmicu od hiljadu eura po radniku.

U FEP-u, gdje su zaposlena 103 radnika, proizvodnja je prekinuta u maju, a zarade im se duguju od juna 2012.godine. Predloženi socijalni program podrazumijeva zbrinjavanje radnika po kolektivnom ugovoru uz otpremnine u prosjeku od 10,7 hiljada eura i penzije za zaposlene koji imaju 30.godina staža, a takvih je 14.

Poslovanje preduzeća, u kome Investiciono-razvojni fond ima 42,18 odsto akcija, je u zoni gubitaka neprekidno od 2008. godine i ukupni akumulirani gubitak svih pravno povezanih lica je skoro devet miliona.

Stečaj je neminovnost, a radnici, Sindikat i menadžment smatraju da je on u ovom trenutku nepovoljan kako za zaposlene, tako i za državu i vlasnike, jer niko ne bi mogao da naplati potraživanja čak i da se imovina FEP-a proda po nominalnoj vrijednosti.

Bonus video: