Firme će lakše i brže u stečaj

Stečajnim upravnicima daje se veća samostalnost da biraju svoje saradnike i određuju njihova primanja, a uvodi se institut vanredne prodaje imovine stečajnog dužnika
3 komentar(a)
Vlada Crne Gore, Vlada, Foto: Arhiva Vijesti
Vlada Crne Gore, Vlada, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 22.12.2014. 07:14h

Nacrtom izmjena Zakona o stečaju predložena je efikasnija primjena ovih propisa u praksi, kraći rokovi i veća racionalnost i efikasnost stečajnog postupka, navedeno je u obrazloženju teksta nacrta kojeg je Ministarstvo ekonomije stavilo na javnu raspravu.

Do sada su u skladu sa Zakonom o stečaju razlozi za uvođenje stečaja bili da to pravno lice ne može odgovoriti svojim novčanim obavezama u roku od 45 dana, kao i da je to lice obustavilo sva plaćanja u roku od 30 dana. Prema predloženim izmjenama propisa neće se tražiti kumulacija oba stečajna razloga prezaduženosti i trajnije nesposobnosti plaćanja, već će dovoljan razlog za pokretranje stečaja biti samo jedan od ta dva uslova.

Stečajnim upravnicima daje se veća samostalnost da biraju svoje saradnike i određuju njihova primanja, a uvodi se institut vanredne prodaje imovine stečajnog dužnika.

Upravnik će, naime, moći brže da proda kvarljivu robu ili onaj dio imovine čije obezbjeđenje iziskuje dodatne troškove na teret stečajne mase. Ukoliko sudija u roku od 24 ne donese zaključak o prodaji kvarljive robe, upravnik će samostalno moći to da uradi. Isto tako, ukoliko stečajni sudija u roku od pet dana ne obavijesti upravnika o prodaji imovine koja zahtijeva značajne izdatke, stečajni upravnik sam može pristupiti prodaji te imovine.

Do sada je Zakonom bilo predviđeno da u bordu povjerilaca dužnika bude od tri do pet članova, a po novom predlogu biće “tri ili pet“ članova.

Za prodaju dužnika kao pravnog lica ubuduće neće biti potrebna saglasnost borda povjerilaca, kao što je to do sada bio slučaj, već samo njegovo mišljenje.

Skraćen je i rok za podnošenje plana reorganizacije sa 90 na 60 dana, a napravljena je i izmjena da stečajni sudija može odobriti dodatni rok za podnošenje plana od 15 dana, a ne 30 dana, kao što je to do sada bio slučaj.

“Rokovi su skraćeni u cilju efikasnijeg i ekonomičnijeg vođenja postupka, a čime bi trebalo da se postigne i ukupni ekonomski efekat po ekonomiju zemlje”, naveli su iz Ministarstva ekonomije u obrazloženju Nacrta izmjena i dopuna ovog Zakona.

Izmjene nastale zbog KAP-a

Advokat Filip Jovović ocijenio je juče za “Vijesti” da je predložena izmjena i dopuna Zakona o stečaju “isprovocirana dešavanjima u Kombinatu aluminijuma”.

“Do sada je prioritetno bilo namirenje svih povjerilaca, a sada je dodato da se imovina prodaje po najvišoj mogućoj cijeni”, dodao je Jovović.

On je kazao da se nacrtom daje veća samostalnost stečajnim upravnicima, koji, ako se ovo rješenje usvoji, više neće morati za sve tražiti saglasnost stečajnih sudija.

Bonus video: