Tuže bivše radnike KAP-a zbog računa koje sindikat nije platio

Bivši radnici KAP-a u problemu nakon što je Viši sud poništio presudu u korist jednoga od njih
2187 pregleda 2 komentar(a)
Rajko Dulović, Foto: Savo Prelević
Rajko Dulović, Foto: Savo Prelević

Bivšim radnicima Kombinata aluminijuma - penzionerima od druge polovine 2013. godine, od Osnovnog suda stižu tužbe zbog navodno neplaćenih frižidera, televizora i drugih uređaja kupovanih na rate, a koje je nakon odbitka novca iz kase uzajamne pomoći prije više od četiri godine trebalo da plati bivša Sindikalna organizacija proizvodnje aluminijuma.

Razlog više za njihovu brigu je i to što je Viši sud poništio u novembru 2018. jedinu pozitivnu prvostepenu presudu u korist bivšeg radnika Livnice KAP-a Rajka Dulovića, kojem po tužbi firme “TV Centar Đečević“ u ponedjeljak počinje iznova suđenje u Osnovnom sudu.

“Ovo je sad, preko suda, legalizacija pljačke nas radnika. Mislim da je oko 300 od nas 414 radnika imalo prvobitno različita dugovanja. Poslije više od 32 godina staža u toj firmi na kraju sam dobio tužbu za obavezu koju je trebalo da plati sindikat i za koju sam prethodno već izdvojio novac. Već 35 godina sam podstanar i vjerujte da nemam neplaćen račun za struju ni ovdje u Podgorici, ni na selu“, kazao je za “Vijesti“ Dulović.

Desetine bivših radnika KAP-a suočeni su sa ozbiljnim problemom jer su, pored različitih uređaja, kupovali posredstvom bivšeg sindikata proizvode iz knjižara, plaćali usluge registracije vozila...

Dulović je u maju 2013. uz potvrdu Sindikalne organizacije, koja je bila potpisnik ugovora sa “TV Centrom Đečević”, kupio na rate zamrzivač i peglu, vrijedne ukupno 497 eura.

“Dvije rate su mi odbijene. Prije odlaska u prijevremenu penziju 13. septembra 2013. razdužio sam se i u sindikalnoj organizaciji koja je imala više ugovora sa različitim dobavljačima roba i usluga, koje smo kupovali na rate. Ušteda radničkog novca godinama nam se odbijala u kasu uzajamne pomoći gdje sam imao ukupno 1.012 eura. Službenik sindikata me je obavijestio da sam dužan 414 eura, i saglasio sam se da mi se odbije taj iznos. Nijesmo mogli ni dobiti radnu knižicu iz KAP-a sve dok ne izmirimo sva dugovanja”, istakao je Dulović. Poslije tri godine i šest mjeseci njemu je, međutim, “bez ikakve prethodne opomene”, stigla tužba od “TV Centra Đečević”, iako je ugovor o prodaji robe na odloženo plaćanje ugovorio bivši sindikat, a ne on.

“Bio sam zatečen jer mi je u junu 2014. nakon odbitka preostalog duga za frižider u iznosu od 414,2 eura, i dijela obaveze u jednoj knjižari, iz KAP-a vraćen ostatak novca iz kase uzajamne pomoći u iznosu od 348,47 eura. Taj novac mi je iz KAP-a uplaćen kao pomoć”.

Sudija Osnovnog suda Radovan Vlaović utvrdio je prvostepenom presudom u maju 2018. da tuženi Dulović “ne može biti pasivno legitimisan u sporu za plaćanje duga po osnovu preuzete robe... zbog čega je tužbeni zahtjev valjalo odbiti kao neosnovan”.

Rješenjem Višeg suda u Podgorici ukinuta je, međutim, te presuda i predmet vraćen prvostepenom sudu.

Takvu odluku potpisao je predsjednik vijeća Višeg suda Zoran Šćepanović, a u Vijeću su bili sudije Sanja Čakanović i Verica Sekulić.

“Neprihvatljiv je za sada iznijeti zaključak prvostenog suda. Osnovano se u žalbi tužioca ukazuje na to da je nejasan zaključak prvostepenog suda da tuženi kao kupac navedeeo elektro tehničke opreme, koji se svojom voljom finansijski zadužio, ne mora da je plati, pri čemu je robu kupio na rate, sve uz potvrdu Sindikata KAP-a”, navodi se između ostalog u presudi Višeg suda. “Vijesti” juče nijesu uspjele da stupe u kontakt sa sa advokaticom tužioca, uprkos tome što je navodno njen pripravnik obećao da će prenijeti zahtjev novinara.

Krivokapić svjedočio da je Sindikat ostao dužan

Bivši šef Sindikata proizvodnje aluminijuma Rade Krivokapić svjedočio je u korist Dulovića napominjući da je na sindikalnoj organizaciji, kao jednoj od ugovorenih strana, bila obaveza plaćanja po osnovu kupljene robe.

On je naveo da tu obavezu “nijesu izvršili zbog statusnih promjena koje su se desile u KAP-u, odnosno, otkaza ugovora o radu koje su kasnije dobili”. Viši sud je bez obzira na sve to zaključio da to ne znači “da ne postoji obaveza na plaćanje”.

Stečaj u KAP-u uveden je 8. jula 2013, nakon čega nijedna sindikalna organizacija nije mogla djelovati na način kao što je to prethodno bio slučaj. Predstavnik pregovaračkog tima penzionera KAP-a, koji od druge polovine 2013. protestuju i bore se za isplatu otpremnina i povraćajem novca iz Stambenog fonda, Nikola Raković kazao je “Vijestima“ da nijesu mogli prihvatiti da se bave i ovim problemom.

“U početku su nam se veliki broj ljudi javljao tim povodom. Kada smo ljudima saopštili da se ne možemo baviti problemima vezanim za kredite i bivšu sindikalnu kasu uzajamne pomoći, oni su počeli da ih individualno rješavaju sa Sindikatom Rada Krivokapića“.

Bonus video: