Perović: Potrebno je iskoristiti potencijal farmaceutske industrije

"Ovo je jedan od pet najvažnijih sektora u Evropskoj uniji za koji se procjenjuje da će biti ključ ponovnog pokretanja evropske i svjetske privrede"
207 pregleda 0 komentar(a)
Lijekovi, Foto: Shutterstock
Lijekovi, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 21.12.2014. 11:16h

Farmaceutska industrija još je u fazi razvoja i njen realni potencijal tek će biti prepoznat, čime bi se stekli uslovi da on bude zaista iskorišćen, ocijenila je izvršni direktor Hemomonta, Snežana Perović. Prema njenim riječima, ova privredna grana je širom svijeta pokazala značajnu fleksibilnost u prevazilaženju krize.

"Ovo je jedan od pet najvažnijih sektora u Evropskoj uniji za koji se procjenjuje da će biti ključ ponovnog pokretanja evropske i svjetske privrede", rekla je Perović u intervjuu agenciji Mina-business. Hemomont je, kao prva farmaceutska kompanija u Crnoj Gori, osnovan prije 20. godina. Kontinuiranim razvojem, petostruko je povećan broj proizvoda i zaposlenih. Sada 140 zaposlenih proizvodi 54 preparata, od infuzija, oftalmoloških preparata i kapi za nos, pa do sirupa i tableta i film tableta – cefalosporinskih antibiotika. "Ponosni smo što je Hemomont među rijetkim kompanijama u Crnoj Gori koji se može pohvaliti rastom broja zaposlenih i trendom održavanja kontinuiteta u proizvodnji, iako nekada spoljni faktori nijesu išli na ruku farmaceutskoj industriji. To je potvrda da je moguće biti uspješan, uz jasnu viziju koju žive svi naši zaposleni", ocijenila je Perović.

Hemomont je od 2006. godine dio njemačke farmaceutske grupacije Štada /Stada/, koja je jedan od najvećih proizvođača generičkih lijekova u svijetu i posluje na pet kontinenata. "Ova akvizicija donijela nam je prevashodno novo znanje i iskustvo poznatog njemačkog kvaliteta, staro više od jednog vijeka, usavršavanje proizvodnih i poslovnih procesa, kroz investicije veće od četiri miliona eura. Pripadnost takvoj grupaciji je i velika obaveza u dijelu ispunjavanja očekivanja i naše uloge", rekla je Perović.

U Hemomontu žele da njihove proizvode korisnici prepoznaju po tri ključne osobine - kvalitetu, bezbjednosti u primjeni i dostupnosti za sve građane. "Znakovi Hemomonta i Hemofarma, našeg osnivača, na pakovanju proizvoda kod građana bude povjerenje, jer smo godinama njihov partner u očuvanju zdravlja. Najzastupljeniji proizvodi, koji na neki način predstavljaju zaštitni znak Hemomonta su kapi za oči – Neodeksacin, Hemodrops i Gentokulin, dok se po zastupljenosti u zdravstvenim ustanovama izdvajaju rastvori za infuziju", navela je Perović.

Najveći dio Hemomontove godišnje proizvodnje, od 85 do 90 odsto, namijenjen je izvozu. Prema riječima Perović, Hemomont, sa izvozom na čak osam tržišta, predstavlja primjer i pokazatelj domaće proizvodnje usaglašene sa najboljim evropskim standardima. »Ovo nije bilo lako postići i sigurno se dobra izvozna pozicija ne dobija preko noći, a najveću zahvalnost dugujemo upravo zaposlenima u Hemomontu – njihovoj posvećenosti i stručnosti. Naši najveći partneri za izvoz su Srbija, Rusija i Bosna i Hercegovina. Pored ovih zemalja, proizvodi Hemomonta nalaze se i na tržištima Makedonije, Albanije, Rumunije, Azerbejdžana i Ukrajine«, saopštila je Perović.

Na svim ovim tržištima, Hemomont proizvodi pozicionirali su se kao, kako je kazala, “ambasadori kvaliteta” grupacije. "Moja poruka bila bi da se vrata za ulazak na regionalna, i, šire, evropska tržišta, otvaraju jedino kvalitetnim proizvodima. Kvalitet je potvrđen i dobijenim standardima - ISO standard kvaliteta i standard dobre proizvođačke prakse Evropske unije (GMP)", navela je Perović. Prema njenim riječima, primarni cilj Hemomonta se i na ulasku u treću deceniju ne mijenja – proizvodnja klinički efikasnih i bezbjednih lijekova, koji su dostupni u zdravstvenim i farmaceutskim ustanovama.

"Planovi vezani za Hemomont su veoma ambiciozni. Izdvojila bih veoma važnu realizaciju početka proizvodnje sterilnih nazalnih sprejeva za matičnu kuću Štada. Obim ove proizvodnje će se kretati od 17 miliona do 44 miliona pakovanja. Ukupna investicija za sve neophodne pripreme će iznositi oko 5,2 miliona eura, a realizacija projekta biće okončana do sredine naredne godine", najavila je Perović. Paralelno sa unaprijeđenjem proizvodnje, u fokusu kompanije biće i projekat izgradnje sistema za prečišćavanje otpadnih voda u okviru fabrike.

"Ovim projektom želimo da dodatno ukažemo na značaj poslovanja u skladu sa principima održivog razvoja, odnosno brige o očuvanju prirodnih resursa za generacije koje dolaze", navela je Perović. Kontinuirani rast i razvoj su, kako je kazala, definitivno obilježili poslovanje Hemomonta u prethodne dvije decenije, koji su nastavljeni i u veoma izazovnim ekonomskim okolnostima. "Biti prvi, a istovremeno i jedan od začetnika ozbiljne i veoma osjetljive industrije kao što je farmaceutska, nije lako i zahtijeva kontinuiranu posvećenost, veliku odgovornost ali i odlučnost i istrajnost u borbi sa izazovima. Tržišno učešće od 12,2 odsto uz deset miliona proizvedenih pakovanja godišnje, ali i činjenica da smo iz godine u godinu jačali svoju poziciju i zadržali lidersku poziciju na tržištu, znak su da smo postigli izuzetan uspjeh", rekla je Perović.

Ona je dodala da su od osnivanja svi zaposleni u Hemomontu bili posvećeni ispunjenju zajedničkog cilja, a to je proizvodnja kvalitetnih, bezbjednih i dostupnih ljekova, po čemu su danas i najprepoznatljiviji.

Perović je podsjetila da je na početku rada, 1994. godine, Hemomont imao 30-ak zaposlenih, koji su proizvodili deset osnovnih infuzionih rastvora. Ona je istakla veliku ulogu njenog prethodnika, Želimira Cerovića, koji je uspješno, zajedno sa kolegama, gradio i vodio Hemomont od osnivanja do jula ove godine. "Mi smo nastavili poslovanje na dobrim i stabilnim osnovama i vjerujemo da su staze koje smo zacrtali takođe put ka nastavku uspješnog poslovanja", zaključila je Perović.

Bonus video: