U ponedjeljak protest u Bijelom Polju

ivši radnici bjelopoljskog preduzeća GRO Radnik pozvali su građane opština sa sjevera Crne Gore da im se pridruže
107 pregleda 10 komentar(a)
Svetozar Čabarkapa, Foto: Jadranka Ćetković
Svetozar Čabarkapa, Foto: Jadranka Ćetković
Ažurirano: 21.12.2014. 10:08h

Na gradskom trgu u Bijelom Polju u ponedjeljak će biti održan protest zbog teškog socio-ekonomskog stanja na sjeveru Crne Gore.

Bivši radnici bjelopoljskog preduzeća GRO Radnik pozvali su građane opština sa sjevera Crne Gore da im se pridruže.

„Pozivamo sve građane sjevernog regiona da nam se pridruže na gradskom trgu u Bijelom Polju, kako bi pokazali Vladi i Skupštini da se ne predajemo u borbi za državu i protiv pljačke sjevera Crne Gore, uništavanja i iseljavanja građana, nezaposlenosti, neravnopravnosti, podjela i ugrožavanja ljudskih prava“, navodi se u saopštenju predstavnika bivših radnika GRO Radnik, Svetozara Čabarkape.

On je pozvao i sve građane, radnike, nezaposlene i studente iz drugih opština u Crnoj Gori da se pridruže protestu, koji će biti organizovan pod sloganom Svi zajedno za spas sjevera. „Pozivamo ih da nam pomognu da se izborimo za svoja prava i ukažemo na katrastofalnu ekonomsku politiku u Crnoj Gori. Premijer Milo Đukanović je otvaranjem dionice puta prema Pljevljima poručio građanima da Vlada ulaže u sjeverni region, a mi mu poručujemo da se od toga ne možemo nikako prehraniti i da hoćemo samo ono što je naše“, kazao je Čabarkapa.

On je dodao da će na protestu biti pročitani zahtjevi građana sjevera, koji su saopšteni na protestima u Rožajama. „Od tih zahtjeva ne odustajemo. Povratka nema dok se god svi zahtjevi ne ispune i građani u sjevernom regionu ne budu tretirani ravnopravno sa ostalim u državi“, poručio je Čabarkapa. U Rožajama su radnici i manjinski akcionari Gornjeg Ibra organizovali do sada četiri protesta, sa kojih su poručili da je dosta bilo dijeljenja, pljačke, diskriminacije i zatražili ostavku ministra rada i socijalnog staranja, Predraga Boškovića.

Oni su tražili da predsjednik Skupštine, Ranko Krivokapić, zakaže sjednicu na kojoj bi se raspravljalo o rješavanju teškog ekonomskog stanja sjevera, a da Vlada donese odluku da minimalna penzija ne može biti ispod najniže cijene rada i ispita kako su uplaćivani porezi i doprinosi za obavezno socijalno osiguranje radnicima sjevernog regiona na najniže garantovane dohotke.

Bonus video: