Odluka o EPCG iduće sedmice

Glavni uslov Vlade je da Italijani pristanu na gradnju drugog bloka termoelektrane u Pljevljima
8 komentar(a)
Milo Đukanović, A2A, Foto: Gov.me
Milo Đukanović, A2A, Foto: Gov.me
Ažurirano: 20.12.2014. 16:45h

Predstavnici italijanske kompanije A2A najvjerovatnije će predstojeće sedmice doputovati u Podgoricu da sa crnogorskom stranom pokušaju da završe pregovore o Elektroprivredi (EPCG).

Pregovarački timove Vlade i A2A, koji su juče imali konsultacije, prije praznika bi trebalo da se izjasne hoće li nastaviti saradnju u većinski državnoj EPCG.

Petogodišnji ugovor o upravljanju EPCG sa italijanskim partnerom ističe krajem decembra. A2A nije ispunio ugovorene obaveze.

Glavni uslov Vlade je da Italijani pristanu na gradnju drugog bloka termoelektrane u Pljevljima, što oni procjenjuju da je neisplativo.

Premijer Milo Đukanović saopštio je nedavno da je dogovor o razvoju energetskih potencijala uslov za nastavak aranžmana.

„Ukoliko nema dogovora o razvoju, besmisleno je glumiti partnerstvo koje nije u punoj mjeri djelotvorno“, kazao je Đukanović, ukazujući da će ubrzo biti odluka.

A2A insistira na stabilnim uslovima poslovanja u smislu zakonskih pripisa i regulative, jer je cilj da ostvare profit i da nadoknade oko 430 miliona eura, za koliko su kupili manjinski paket akcija EPCG.

A2A, koji ima 41,7 odsto EPCG, i Vlada nisu saglasni ni o daljem snabdijevanju strujom Kombinata aluminijuma u vlasništvu Uniproma Veselina Pejovića. Iv.G.

Bonus video: