Crna Gora do kraja januara mora da dostavi EK program ekonomskih reformi

Uz dosadašnji Godišnji izvještaj o državnim finansijama, Crna Gora će ubuduće EU morati da izvještava i o tome kako planira da poboljša ekonomsku situaciju u zemlji
1 komentar(a)
Crna Gora, EU, Foto: Screenshot(TvVijesti)
Crna Gora, EU, Foto: Screenshot(TvVijesti)
Ažurirano: 20.12.2014. 18:58h

Nova politika proširenja Evropske unije EU staviće veći akcenat na ekonomsku razvijenost mogućih država članica.

Zbog toga je Evropska komisija EK naložila državama kandidatima, među kojima je i Crna Gora, da joj do kraja januara dostave nacionalne programe ekonomskih reformi.

Uz dosadašnji Godišnji izvještaj o državnim finansijama, Crna Gora će ubuduće EU morati da izvještava i o tome kako planira da poboljša ekonomsku situaciju u zemlji.

"Drugi dio programa strukturne reforme u pojedininim oblastima i sektorima kojima direktno utičemo na rast konkurentnosti crnogorske ekonomije", kazala je za TV Vijesti koordinator za nacionalni program ekonomskih reformi Tijana Stanković.

U Vladi su kazali da je prva verzija ovog dokumenta završena, a glavni cilj će biti da se podigne konkurentnost crnogorske privrede u narednim godinama, kako ne bi previše zaostajali za članicama EU.

U radnoj verziji ovog programa precirano je osam ključnih oblasti na kojima će se raditi, a to su: saobraćaj, turizam i energetika, mala i srednja preduzeća, biznis okruženje, uređenje prostora, seoska infrastruktura, elektronski servis i obrazovanje i nezaposlenost.

"To će biti oblasti u kojima ćemo se truditi da eliminišemo prepreke rastu i da izađemo u susret smislenim preporukama EK", istakla je Stanković.

Bojanić: Dokumenta i planovi dobri, ali nema osnova za primjenu

Nezavisni poslanik Mladen Bojanić kaže da su načelno dokumenta i planovi dobri, ali da kod nas nije izgrađenja osnova za njihovu primjenu, a to je vladavina prava.

"Nažalost, ništa novo u tome nema, mi to ne sprovodimo već godinama unazad. Zvaničnicima i donosiocima odluka su puna usta priče o vladavini prava i svi znaju da je to uslov svih uslova. Međutim, na tom polju se jako malo radi", smatra Bojanić.

Iz kabineta potpredsjednika Vlade, koji rukovodi ovim programom, kažu da bi povećanje konkurentnosti samo po sebi značilo i otvaranje novih radnih mjesta.

"Osim toga, ono što je prednost ovog dokumenta jeste što ćemo svaku reformu izražavati i u eurima. Nema više liste želja, već reforme imaju i svoju budžetsku osnovu", zaključila je Stanković.

Dokument se priprema svake godine, tako da će u narednom, ukoliko se ne ostvari nešto iz ovog, morati da se objasni i zašto je došlo do propusta.

Bonus video: