Kasalica: Sjever da razvija alternativne oblike turizma i snažno se posveti poljoprivredi

Prema njegovim riječima, sektor usluga predstavlja naredni kompatibilni segment ekonomskog razvoja
5 komentar(a)
pašnjak, Foto: Arhiva Vijesti
pašnjak, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 20.12.2014. 15:20h

Crna Gora ima vanserijske osnove da bude nezavisna u odabiru strateških pravaca razvoja i samostalna u ekonomskom odlučivanju kako bi bila jaka mala ekonomija Evrope, ocijenio je ekonomista i nekadašnji rukovodilac Luke Bar, Petrašin Kasalica.

On smatra da se, pošto je vodio veliki tim, ekonomski sistem mora bazirati bar na desetak jakih privrednih subjekata, a to je dijapazon donedavnog industrijskog poslovanja dozvoljavao.

“Da li će se uspjeti da pojačamo doprinose ovog segmenta, još se ne može pouzdano projektovati, a nije dugoročno pametno vezati se za dobre kišne godine u proizvodnji električne energije”, kazao je Kasalica za Glasnik Privredne komore (PKCG).

Kasalica je bio ministar privrede, a takođe je bio uspješan ne samo u biznisu već i u drugim sferama rada. Među brojnim priznanjima dobio je i najveće državno odličje - nagradu 13. jul.

Nije siguran da turizam treba da dominira

Prema njegovim riječima, sektor usluga predstavlja naredni kompatibilni segment ekonomskog razvoja.

“Međutim, nijesam uvjerenja da treba biti dominantan. Naš turizam na obali od 180 kilometara, ukoliko se očuvaju prirodni kvaliteti okoline, treba da doprinese, ali ne više do petine bruto domaćeg proizvoda (BDP)”, naveo je Kasalica.

Telekomunikacije su, kako je dodao, već na ustanovljenom i stabilnom nivou. Usluge razvoja novih informacionih industrija možda mogu pojačati doprinose ovog segmenta, jer je domaći kadar sa tih fakulteta visoko cijenjen u regionu i šire.

“Nijesam siguran da takvo što ta isti kadar ostvaruje u poslovnim timovima u Crnoj Gori i možda je to jedan za sada neiskorišćeni dobri resurs potencijalnog razvoja i to ne samo usluga”, ocijenio je Kasalica.

Prema njegovim riječima, sjever nema druge opcije nego da razvija alternativne oblike turizma i snažno se posveti poljoprivredi, gdje leži najjača privredna šansa da se smanji tekući deficit platnog bilansa bar za polovinu, uz snažnu podršku evropskih fondova.

Autoput neophodna spona

Na pitanje kako će autoput Bar-Boljare uticati na privredne i ekonomske aktivnosti, Kasalica je odgovorio da je potencijal autoputa kao saobraćajne kičme Crne Gore veliki, posebno kao potencijal uvezivanja mnogo komplementarnih poslova i preduzeća.

“Želim da ovaj projekat pruži novim generacijama rukovodilaca i ekonomista neophodnu sponu da uvežu Crnu Goru prema jakoj ekonomskoj uspješnosti šireg ekonomskog okruženja, a koja će im pomoći da imaju dobar i dugoročan životni standard, koji dolikuje maloj održivoj ekonomskoj zajednici”, poručio je Kasalica.

Finansijsko zaokruženje, kako smatra, neće biti jednostavno, ali ne mora značiti da će biti pogubno po perspektive razvoja Crne Gore, iako su fiskalne snage primjetno limitirane i to se treba pametno poštovati i izbalansirati.

S obzirom na to da je dugo godina rukovodio Lukom Bar, Kasalica je ocijenio da ta kompanija predstavlja blago ekonomskog razvoja i može predstavljati sponu sa ukupnim stranim investitorima, na osnovama zdravih i transparentih, finansijski održivih i uređenih ekonomskih projekata.

“Planovi razvoja Luke se ne mogu sagledavati parcijalno, zavisno od regulative koja prati pojedinačne resurse, već uz integralnu stratešku viziju fabrike usluga za svakoga ko dođe morem da vidi našu predivnu obalu i poslovno sarađuje sa našim susjedima u zaleđu”, dodao je Kasalica.

On je podsjetio da je u tu kompaniju dočekan štrajkom radnika, koji su u tom trenutku bili visoko nezadovoljni.

“Ostavio sam Luku likvidno zdravu i ekonomski jaku, uz finansijske izazove naslijeđenog duga, sa timom koji je imao znanja i kompetencija da nastavi da snažno doprinosi ekonomskom razvoju Crne Gore”, rekao je Kasalica.

On je kazao da dva miliona tona pretovara, kao i poslovno potvrđeni, razvijeni kontakti i saradnja sa zaleđem na tržišnim osnovama su bili ostvareni i danas može, kako je ocijenio, biti poslovno zadovoljan da Luka ima kapacitet za budućnost.

“Potrebno je da se taj kapacitet pravilno i efikasno iskoristi, za dobrobit Luke, grada Bara i naše Crne Gore”, zaključio je Kasalica.

Bonus video: