Ima 30 sudskih sporova: Opština Kolašin mogla bi da izgubi milion eura

Najveći po vrijednosti je spor koji je ponovo pred Osnovnim sudom protiv Opštine pokrenuo aktuelni predsjednik lokalnog DPS-a Srećko Medenica. On je još prije tri i po godine, zajedno sa Rakom Nikčevićem, tužio Opštinu zbog povrede autorskih prava i tražio sedam miliona eura
0 komentar(a)
Opština Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović
Opština Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 18.12.2014. 17:32h

Protiv Opštine Kolašin trenutno je u toku oko 30-ak sudskih sporova, što imovinskih, što za naknadu nematerijalne štete. Ukoliko lokalna uprava te sporove izgubi opštinska kasa bila bi „lakša“ za blizu milion eura.

Najveći po vrijednosti je spor koji je ponovo pred Osnovnim sudom protiv Opštine pokrenuo aktuelni predsjednik lokalnog DPS-a Srećko Medenica. On je još prije tri i po godine, zajedno sa Rakom Nikčevićem, tužio Opštinu zbog povrede autorskih prava i tražio sedam miliona eura.

Predmet spora je Studija o strateškom razvoju dijela Bjelasice, koju su napisali Medenica i Nikčević. Na čiji predlog još se ne zna, ali 2007. godine ta studija je došla na dnevni red Skupštine opštine i usvojena je glasovima vladajuće koalicije.

Medenica

Ministarstvo turizma je već sljedeće godine finansiralo i izradu prostornog plana te planine. Za izradu tog dokumenta bila je zadužena jedna kanadska firma. Kanađani su, navodno, od riječi do riječi, u jednom dijelu plana prepisali studiju , koju su napisali Nikčević i Medenica. Zbog toga su autori „presavili tabak“, a njihov spor protiv Opštine do sada je prošao nekoliko sudova i više puta mijenjao vrijednost.

„Nakon što je Medenici i Nikčeviću Vrhovni sud odbio zahtjev za reviziju, te su praktično izgubili spor, oni su sa istim činjeničnim stanjem pokrenuli novi pred kolašinskim Osnovnim sudom. Sada traže 800.000 eura“, kažu u Direkciji za imovinu.

Na štetu kolašinske Opštine, a u korist „T-coma“ sud je presudio nedavno, a tom odlukom lokalna uprava treba da plati oko pola miliona eura. Kako su objasnili iz Direkcije za imovinu, prije nekoliko godina Opština je za porez, a po osnovu rješenja, koja su kasnije poništena „skinula“ taj iznos sa računa „T-coma“. Sud je odlučio da se novac vrati. Slična je odluka i kad je riječ o naplati poreza Crnogorskom elektroprenosu.

„U tom sporu sud je odlučio da se vrati tri puta po 74 000 eura. Takođe je riječ o rješenjima za porez glavnog administratora koja su poništena. Na šetu Opštine odlučeno je i u sporu sa nekoliko fizičkih lica kod Doma učenika. Vrijednost tog izgubljenog spora je oko 120 000 eura“, objašnjavaju u Direkciji za imovinu.

Bonus video: