Zaključili Granski kolektivni ugovor na dvije godine

Ugovorom su, kako je objašnjeno, definisana pitanja zarade, naknade zarada i drugih primanja, naknade povećanih troškova zaposlenih, disciplinske odgovornosti, otkaza, zaštite na radu i od mobinga, otpremnine zaposlenih za čijim radom je prestala potreba, kao i niz drugih pitanja koja regulišu odnos zaposlenih i poslodavaca u hemijskoj, farmaceutskoj i tekstilnoj industriji
62 pregleda 0 komentar(a)
Ugovor, potpisivanje, Foto: Shutterstock.com
Ugovor, potpisivanje, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 18.12.2014. 15:12h

Predstavnici Unije poslodavaca (UPCG) i Sindikata hemijske, farmaceutske i tekstilne industrije zaključili su na period od dvije godine Granski kolektivni ugovor (GKU) za te oblasti.

Novi GKU, kojim prestaje da važi onaj iz 2004, usklađen je, kako je saopšteno, sa Opštim kolektivnim ugovorom i Zakonom o radu. GKU su potpisali generalni sekretar UPCG, Suzana Radulović i predsjednik Sindikata hemijske, farmaceutske i tekstilne industrije, Vidak Đuranović.

Iz UPCG su saopštili da novi GKU utvrđuje elemente za osnovnu zaradu, naknadu zarade, postupak izmjena i dopuna, međusobne odnose učesnika i druga pitanja od značaja za sve zaposlene i poslodavce koji obavljaju djelatnost u hemijskoj, farmaceutskoj i tekstilnoj industriji.

„GKU-om je precizirano da se pojedine odredbe mogu dodatno razraditi u kolektivnom ugovoru kod poslodavca, opštem aktu i ugovoru o radu. U dijelu prava zaposlenih, rješenja sadržana u novom GKU sadrže odredbe koje definišu pitanja godišnjeg odmora i mogućnosti njegovog povećanja“, navodi se u saopštenju UPCG.

Ugovorom su, kako je objašnjeno, definisana pitanja zarade, naknade zarada i drugih primanja, naknade povećanih troškova zaposlenih, disciplinske odgovornosti, otkaza, zaštite na radu i od mobinga, otpremnine zaposlenih za čijim radom je prestala potreba, kao i niz drugih pitanja koja regulišu odnos zaposlenih i poslodavaca u hemijskoj, farmaceutskoj i tekstilnoj industriji.

Prema odredbama GKU, stručna tumačenja i mišljenja u vezi sa njegovom primjenom daje Odbor za praćenje, primjenu i tumačenje tog dokumenta, koji se formira na paritetnoj osnovi. Odbor čine po dva predstavnika UPCG i Sindikata hemijske, farmaceutske i tekstilne industrije.

„U proteklih deset godina, između starog i novog GKU za navedenu djelatnost, desile su se mnoge promjene, od kojih je najznačajnija promjena socijalnog partnera poslodavaca, odnosno ulazak UPCG kao jedinog reprezentativnog predstavnika u bipartitnom i tripartitnom socijalnom dijalogu u Crnoj Gori“, navodi se u saopštenju.

To je uslovilo potrebu za početak pregovora s ciljem kreiranja novog GKU za hemijsku, farmaceutsku i tekstilnu industrije, uz učešće predstavnika UPCG u ukupnom pregovaračkom procesu.

Na taj način je UPCG, u svojstvu dobrovoljnog reprezentativnog udruženja poslodavaca Crne Gore, zamijenila Privrednu komoru (PKCG) koja je bila potpisnik starog GKU iz 2004. godine.

Bonus video: