Obustavljen postupak protiv KAP-a "težak" 25 miliona eura

“Uspjeli smo da na naš predlog izdejstvujemo odluku međunarodnog suda u Londonu da se obustavi arbitražni postupak koji se po tužbi vodi u Londonu, čime je odbijena tužba VTB, čija vrijednost premašuje 25 miliona eura”, rekao je Perišić Televiziji Crne Gore
5 komentar(a)
Veselin Perišić, Foto: Luka Zeković
Veselin Perišić, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 18.12.2014. 15:06h

Postupak pred međunarodnom arbitražom, koji je protiv Kombinata aluminijuma (KAP) pokrenut po tužbi ruske VT banke (VTB) obustavljen je na osnovu naredbe Visokog suda pravde u Londonu, saopštio je stečajni upravnik fabrike, Veselin Perišić.

Dejstvo naredbe, kako je kazao, podrazumijeva automatsku obustavu svih pojedinačnih parničnih postupaka uključujući i arbitražne postupke.

“Uspjeli smo da na naš predlog izdejstvujemo odluku međunarodnog suda u Londonu da se obustavi arbitražni postupak koji se po tužbi vodi u Londonu, čime je odbijena tužba VTB, čija vrijednost premašuje 25 miliona eura”, rekao je Perišić Televiziji Crne Gore.

Prema njegovim riječima, prvi put je u Crnoj Gori jedan stečajni postupak priznao Visoki sud pravde u Londonu.

Takođe su priznate sve odluke sudova u Crnoj Gori, nadležnost stečajnog suda i sprovođenje stečajnog postupka po zakonu Crne Gore, odnosno po Zakonu o stečaju.

Bivši vlasnik KAP-a, ruska Centralno-evropska aluminijumska kompanija (CEAC), sa njom povezana kompanija En plus grupa i ruska VT banka u stečajnom postupku potražuju oko 120 miliona EUR i uz crnogorsko Ministarstvo finansija i Elektroprivredu su najveći povjerioci.

VTB je potraživala od KAP-a 25,8 miliona eura.

CEAC je do 8. jula prošle godine, kada je Privredni sud na zahtjev Ministarstva finansija pokrenuo stečajni postupak, upravljao KAP-om.

Bonus video: