"Autoput Bar-Boljare-Beograd strateški projekat dvije države"

Brajović i Mihajlović istakli značaj i daljeg ulaganja u razvoj željezničke infrastrukture, budući da je trenutno stanje neodrživo sa aspekta vremena putovanja od Bara do Beograda
88 pregleda 1 komentar(a)
Ivan Brajović, Zorana Mihajlović, Foto: Gov.me
Ivan Brajović, Zorana Mihajlović, Foto: Gov.me
Ažurirano: 17.12.2014. 18:49h

Izgradnja autoputa Bar-Boljare-Beograd, značajna je za cjelokupni razvoj Crne Gore kao i povezivanje države sa regionom i dalje sa Evropskom unijom, kazao je ministar saobraćaja i pomorstva, Ivan Brajović.

On je na marginama sastanka predsjednika vlada Kine i država Centralne i Istočne Evrope koji se održava u Beogradu, razgovarao sa potpredsjednicom Vlade Srbije i ministarkom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Zoranom Mihajlović.

Kako je saopšten iz Ministarstva, tom prilikom razgovarano je o više tema među kojima je posebno mjesto zauzela priča o autoputu Bar-Boljare-Beograd, kao strateškom projektu dvije države.

"Brajović je istakao značaj ovog pitanja za cjelokupni razvoj Crne Gore kao i povezivanje države sa regionom i dalje sa Evropskom unijom. Ponovio je i da skori početak radova na prvoj dionici autoputa ne znači samo izgradnju autoputa na dijelu Smokovac-Mateševo, već realizaciju projekta Bar-Boljare-Beograd", kaže se u saopštenju.

Mihajlović je rekla da Srbija radi na realizaciji tog putnog pravca, i da se već obavljaju radovi na dionici Ljig-Obrenovac.

"Dvije kineske kompanije su zainteresovane za izgradnju dijela autoputa kroz Srbiju, te se u najskorije vrijeme očekuje definisanje modela po kojem će projekat biti realizovan", navodi se u saopštenju.

Potrebna ulaganja i u željeznički saobraćaj

Ministri su istakli značaj daljeg ulaganja u razvoj željezničke infrastrukture, budući da je trenutno stanje neodrživo sa aspekta vremena putovanja od Bara do Beograda.

Napomenuli su je da je na teritoriji Crnoj Gori već rekonstruisano 40 odsto pruge, i da će u i Srbiji biti aktivirana sredstva od kredita iz Rusije, koja će biti iskorištena za rekonstrukciju dijela pruge na srpskoj teritoriji.

U oblasti drumskog saobraćaja naglašen je značaj unaprjeđenja inspekcijskog nadzora u cilju suzbijanja nelegalnog prevoza između dvije države.

Razgovarano je i o učvršćivanju saradnje u oblasti vazdušnog saobraćaja, sa osvrtom na rad Kontrole letenja Srbije i Crne Gore, SMATSA DOO Beograd, budući da je to preduzeće u zajedničkom vlasništvu dvije države.

"Konstatovani su izuzetni rezultati u radu ovog privrednog društva, koje je i u međunarodnim okvirima prepoznato kao jedan od najboljih pružalaca usluga u vazdušnoj plovidbi u Evropi, budući da je dvije prethodne godine SMATSA zauzimala visoko drugo mjesto među evropskim provajderima po rangiranju Evropske agencije za sigurnost vazdušne plovidbe EUROCONTROL kada je u pitanju nivo pruženih usluga, sigurnost operacija i efikasnost", navodi se u saopštenju.

Dogovoreno je da će u kratkom roku biti predloženi dalji koraci u cilju unaprjeđenju poslovnog ambijenta u kojem SMATSA funkcioniše.

Ministri su razgovarali i na temu eventualnih podsticaja za crnogorskog avio prevoznika Montenegro Airlines na Aerodromu Nikola Tesla u Beogradu, jer na godišnjem nivou na linijama Podgorica-Beograd i Tivat-Beograd preveze 200.000 putnika, što ga svrstava među prevoznike sa najvećim brojem putnika i letova na tom aerodromu.

Dogovoreno je da se u definisanom roku nađe model između vazduhoplovnih vlasti dvije države i predmetnih privrednih subjekata u cilju iznalaženja rješenja za ovaj problem.

"Istaknuta je odlična saradnja između vlada dvije države, kao i resornih ministarstava kao i spremnost za nastavak intenzivne saradnje po svim pitanjima od značaja za dalji infrastrukturni i ukupni razvoj Crne Gore i Srbije", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: