Vlada i Luštica pritiskaju opštinu Tivat: Treba da grade put od 10 miliona eura

Ukoliko se Vlada, Opština i Orascom ne dogovore o faznoj ili zajedničkoj izgradnji puta za kompleks Luštica Bay u Krtolima, ta investicija bi mogla „u crveno“ baciti i kasu jedne od najuspješnijih lokalnih uprava u Crnoj Gori
173 pregleda 12 komentar(a)
Luštica bay, Foto: Luštica Development
Luštica bay, Foto: Luštica Development
Ažurirano: 17.12.2014. 18:54h

Uprava kompanije Luštice Development traži da Opština Tivat što prije počne gradnju puta od 8,8 kilometara vrijednog 10 miliona eura, što je obaveze iz ugovora Vlade, Opštine i investotora u turistički kompleks Luštica Bay.

Prema nezvaničnim informacija “Vijesti” Vlada podržava investitora i „pritiska“ Tivćane da krenu u tu investiciju. Lokalna uprava pokušava da se nagodi sa partnerima i Vladom, jer bi gradnja ovog puta bila finansijski preveliki zalogaj za gradsku kasu.

Ukoliko se Vlada, Opština i Orascom ne dogovore o faznoj ili zajedničkoj izgradnji puta za kompleks Luštica Bay u Krtolima, ta investicija bi mogla „u crveno“ baciti i kasu jedne od najuspješnijih lokalnih uprava u Crnoj Gori.

Vlada Opštini nametnula obavezu

Prema ugovoru o zakupu zemljišta i investiranju u gradnju turističkog kompleksa koji su oktobra 2009. potpisali čelnik Orascoma Samih Saviris, premijer Milo Đukanović i bivši gradonačelnik Tivta Dragan Kankaraš, Opštini je nametnuta obaveza da pored ostale vodovodne, kanalizacione i elektro-infrastrukture, koju treba dovesti do krajnih tačaka zakupljenog kompleksa na Luštici, izgradi i glavni put kroz cijeli taj kompleks.

Riječ je o cesti koja će, preko Grabovca i zaleđa zaliva Trašte, povezati Solila i administrativnu granicu između opština Tivat i Herceg Novi na Luštici, prolazeći kroz najveći dio kompleksa Luštica Bay.

Izgradnja bi koštala 10 miliona, što bi za Opštinu Tivat, čiji je ukupni godišnji budžet, nešto manji od 14 miliona, bio ogroman izdatak.

Iz Luštice Development je zvanično “Vijestima” odgovoreno da razmatraju sve aspekte obaveza svih uključenih strana vezano za izgradnju infrastrukture, uključujući i glavne saobraćajnice koje su van granica lokacijeLuštica Bay.

“Pomenuta saobraćajnica imaće ukupan presjek širine od 10 do 16 metara i uključuje 2 kolovozne trake i trotoare sa obje strane. Procjenu troškova i trajanja izgradnje trenutno radi Opština “, odgovorili su iz kompanije na pitanje da li je tačno da insistiraju da lokalna uprava što prije ispuni svoje obaveze u vezi izgradnje infrastrukture.

Novosel: To je državni projekat

Tivatski gradonačelnik Ivan Novosel potvrdio je “Vijestima” da Opština , po ugovoru iz 2009, ima obavezu da izgradi ovaj put.

„Riječ je o vrlo ozbiljnom projektu i mi trenutno sa Vladom i investitorom radimo na tome da se nađe rješenje da na način prihvatljiv za sve uključene strane, realizujemo ovaj projekat, uz moguće učešće i Vlade i investitora”, istakao je Novosel, dodajući da je lokalna uprava već u poodmakloj fazi procesa ekspropijacije zemljišta za gradnju novog puta.

On je kazao da je riječ o „državnom prijektu“, te da zbog toga treba očekivati da se u njegovu realizaciju uključi i Vlada.

U Luštici Development 90 odsto akcija ima Orascom, a 10 odsto Vlada.

Ne otkrivaju broj radnika, ali su Tivćani manjina

Iz Luštice Development nijesu precizno odgovorili na pitanje „Vijesti“ koliko trenutno zapošljavaju radnika iz Krtola, odnosno Tivta na čijoj teritoriji ta kompanija razvija 1,1 milijardu eura vrijedan projekat Luštica Bay. Ipak, iz odgovora koji smo dobili, može se zaključiti da je manje od šestine njihove ukupne radne snage, iz lokalne zajednice. Tivat inače, ima stopu nezaposlenosti od 13,45 odsto – među najvećima na primorju i na nivou prosjeka u Plavu i Nikšiću.

„Kada su u pitanju ljudski resursi, očigledno je da, kao strana kompanija, imamo veliki broj stranog osoblja zaposlenog na ključnim pozicijama, jer su oni upoznati sa našim procesima i sistemima. Međutim, važno je napomenuti da su više od 52 % od naših zaposlenih crnogorski građani, a od toga su 31% stanovnici Tivta i Radovića, koji značajno doprinose uspjehu naše kompanije. Lokalno stanovništvo uglavnom radi na poslovima prodaje, marketinga, razvoja i građevinarstva“, saopštili su iz Luštice Development.

Iz te kompanije naglašavaju da su angažovali „brojnu domaću radnu snagu kroz izvođače i podizvođače građevinskih radova”, a predvidjeli su da će taj broj rasti kako se izgradnja bude razvijala.

„Naš glavni izvođač radova i podizvođači trenutno zapošljavaju većinom radnike iz Crne Gore. Nastavićemo sa zapošljavanjem lokalnog stanovništva kad god to bude moguće, i obezbijedićemo im adekvatnu obuku u skladu sa standardima naše kompanije. Razumijevanje lokalne kulture i tradicije su veoma važne karakteristike koje zahtijevamo od naših zaposlenih pošto će doprinijeti uspjehu projekta“, obećavaju iz Luštice Development.

Bonus video: