Opozicija: Predlog budžeta za narednu godinu nije uravnotežen

Goran Tuponja (Pozitivna) rekao je da cijela koncepcija budžeta počiva na zaduženju i da ne razumije optimizam Vlade
1 komentar(a)
Odbor za ekonomiju, Foto: Skupština Crne Gore
Odbor za ekonomiju, Foto: Skupština Crne Gore
Ažurirano: 17.12.2014. 19:25h

Opozicija je ocijenila da predlog budžeta za narednu godinu nije uravnotežen i razvojni što pokazuju podatak da budžetu nedostaje oko 650 miliona eura da bi se servisirale sve obaveze.

Vladajuća DPS-SDP koalcije podržava stav Vlade da je budžet razvojni jer će se pokrenuiti izgradnja važnog infrastrukturnog projekta autoputa, a uredno će se servisirati sve obaveze potrošačkih jedinica.

Ti stavovi su saopšteni danas na sjednici odbora za ekonomiju, finasije i budžet koji je predložio Skupštini da usvoji najvažniji ekonomski akt za narednu godinu. Za predlog budžeta su glasali poslanici DPS-a, SDP –a i manjiskih bošnjačkih i albanskih paritja., dok je opozicija (Pozitivna, SNP i DF) bila protiv.

„Budžet je politički čin partija na vlasti i nije uravnotežen kako se to želi prikazati. Mogu li parmatri od 634 miliona nedostajućeg novca i potpisivanja kreditnih aranžmana od 137 miliona eura reći da je budžet razvojni. Mislim da ne mogu. Po mom sudu ovo je dužnički budžet“ istakao je Strahinja Bulajić (DF), dodajući da je Centralna banka ukazala na rizike koji postoje od planiranog zaduživanja.

Aleksandar Damjanović (SNP) rekao je da predlog budžeta nije optimistični ako se ima u vidu koliko novca nedostaje.

„ Premijer Milo Đukanović nedavno je izjavio da dolazi novi talas krize. Ili je čitao predlog budžeta ili je to pomenuo da uklopite u budžet “, stakao je Damjanović.

Kazao je da izražava zebnju za ostvarenje budžeta i da će izgradnja autputu rezultirati smanjenjem zarada.

Goran Tuponja (Pozitivna) rekao je da cijela koncepcija budžeta počiva na zaduženju i da ne razumije optimizam Vlade.

"Šta ako se ne ostvari rast koi je planiran. Budžet mi liči na kletvu majke sinu“ nije mi što kockaš,nego što se ne vadiš“, rekao je Tuponja.

Pomoćnik ministra finansija Nikola Vukićević kazao je da su budžet izbalansirali koliko su mogli i na prihodnoj i na rashodnoj strani, kao i da nijedna aktivnost potrošačkih jedinica neće biti dovedena u pitanje.

„Premijer Đukanović govorio je o globalnim projekcijama koje ukazuju na krizu, posebno zbog sankcija Rusiji za koje se ne zna kako će se odraziti na Crnu Goru.Pokušaćemo da projektima koje pokrećemo, prije svega izgradnjom autputa, amortizujemo tu krizu“ kazao je Vukićević.

Damir Šehović (SDP) ocijenio je da će 2015. Godina biti razvojna faza u crnogorskoj ekonomiji zbog nekoliko krupnih projekata među kojima je autoput.

„Dobro je što će planirano zaduženje ići na kapitalne infrastrukturne projekte,što je obezbijeđeno normalno fukcionisanje potrošačkih jedinica...“, naveo je Šehović.

Bonus video: