Isplaćene premije stočarima

“Praktično, ovo je prvi put da je Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja isplatilo premije stočarima u godini ostvarenja prava na premiju. Redovnom isplatom premija stočari će u pravo vrijeme imati potrebna sredstva za nabavku stočne hrane, opreme i eventualno novih grla, odnosno sigurniju proizvodnju”
79 pregleda 2 komentar(a)
organska proizvodnja, poljoprivreda, Foto: Shutterstock
organska proizvodnja, poljoprivreda, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 16.12.2014. 20:35h

Poljoprivrednim proizvođačima koji su ispunili uslove za ostvarivanje premije za stočarsku proizvodnju za ovu godinu obračunate su i isplaćene premije od ukupno 1,8 miliona eura, saopšteno je iz Ministarsva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Iz tog Vladinog resora su podsjetili da su početkom godine isplaćene premije iz prethodne godine.

“Praktično, ovo je prvi put da je Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja isplatilo premije stočarima u godini ostvarenja prava na premiju. Redovnom isplatom premija stočari će u pravo vrijeme imati potrebna sredstva za nabavku stočne hrane, opreme i eventualno novih grla, odnosno sigurniju proizvodnju”, navedeno je u saopštenju Ministarstva. Kako su naveli, u skladu sa Agrobudžetom za ovu godinu Ministarstvo poljoprivrede pozvalo je stočare da podnesu zahtjev za ostvarivanje podrške po tom osnovu.

“Zahtjevi su primljeni i proslijeđeni Službi za selekciju stoke. U periodu jul-novembar Služba za selekciju stoke izvršila je administrativnu i kontrolu na terenu, nakon čega je Ministarstvu dostavljen konačan spisak korisnika ove podrške”, kaže se u saopštenju. Kako su precizirali pravo na premiju ostvarilo je 4.408 korisnika za ukupno 81.590 grla, odnosno 12.928 krava i priplodnih junica, 56.757 ovaca, 9.251 koza i 2.654 tovnih junadi, bikova i volova.

„Očekujemo da će premije za tov junadi biti isplaćene do kraja godine kada se završi tov junadi kod svih podnosioca zahtjeva. Tada će biti isplaćeno 60 hiljada eura za tov 450 grla, a preostali zahtjevi za oko 500 tovnih grla biće obrađeni po završetku i isplata će biti realizovana u prvoj polovini sledeće godine“, kazali su iz Minsitarstva.

Oni su obavijestili sve poljoprivredne proizvođače koji su podnijeli zahtjev za premiju, a nijesu dobili isplatu da se o statusu svog zahtjeva informišu u kancelarijama Službe za selekciju stoke. “Eventualne žalbe potrebno je dostaviti pisanim putem Ministarstvu poljoprivrede. Uz primjedbu potrebno je dostaviti kopiju dokumentacije koja je dostavljena u zahtjevu za premije. Primjedbe slati isključivo poštom, na adresu Ministarstva poljopoprivrede i ruralnog razvoja”, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: