Radnici Metalca odustali od protesta do odluke Skupštine

Metalci iz više nikšićkih kolektiva bili su okupljeni nekoliko sati ispred nekadašnjeg sindikalnog doma Željezare Sindčela, ali su se razišli nakon što su saznali da će poslanici raspravljati o izmjenama i dopunama Zakona o penzionisanju
0 komentar(a)
Skupština, Foto: Boris Pejović
Skupština, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 16.12.2014. 17:50h

Radnici metalskog sektora u Nikšiću odložili su planirane proteste u Podgorici, jer su obaviješteni da će se njihov zahtijev o prijevremenom penzionisanju uvrstiti u dnevni red Skupštine.

Metalci iz više nikšićkih kolektiva bili su okupljeni nekoliko sati ispred nekadašnjeg sindikalnog doma Željezare Sindčela, ali su se razišli nakon što su saznali da će poslanici raspravljati o izmjenama i dopunama Zakona o penzionisanju.

Predstavnik radnika Željezare Toščelik Željko Perović podsjetio je da metalci duže od godinu zahtijevaju odlazak u penziju sa trideset godina staža, ukoliko rade u otežanim uslovima.

„Zakon je ranije povučen iako nije morao i tražimo da se odmah nakon rasprave o budžetu otvori diskusija o dopuni Zakona o penzijsko – invalidskom osiguranju, o čemu ćemo danas razgovarati sa predstavnicima Skupštine”, kazao je Perović.

Prema njegovim riječima, metalci zahtijevaju da Zakon bude sproveden najkasnije do kraja ove godine, jer će se u suprotnom bez najave okupiti, početi protest u Podgorici i zabraniti poslanicima ulaz u Skupštinu.

Predsjednik Sindikata metalaca Radisav Jauković kazao je da od svih poslanika traže podršku za usvajanje dopuna Zakona u ovoj godini. Prijevremenu penziju zahtijeva oko 300 radnika, od kojih oko 60 iz Toščelika, 150 radnika koji su nakon stečaja u Željezari završili na Birou rada, 60 iz Metalca, petnaestak bivših zaposlenih u Meseru, 10-15 Radventu, nekoliko iz Livnice i plužinske Fabrike elektroda.

Bonus video: