iz Saveza isključeni predsjednici nekoliko granskih sindikata

“Oni su definitivno danas isključeni iz Saveza, nemaju više ništa sa Savezom, oni više za Savez ne postoje”, rekao je Nikčević na konferenciji za novinare.
55 pregleda 0 komentar(a)
Marko Nikčević, Foto: Vesko Belojević
Marko Nikčević, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 16.12.2014. 15:18h

Skupština Saveza sindikata Crne Gore (SSCG) donijela je danas odluku o isključivanju predsjednika nekoliko granskih sindikata i povjereništava iz te radničke asocijacije.

Generalni sekretar SSCG, Marko Nikčević, rekao je da je na Skupštini jednoglasno donijeta odluka o isključivanju iz Saveza sedam predsjednika granskih sindikata, tri predsjednika granskih sindikata koji su ostvarili pravo na penziju, kao i predsjednika nekoliko povjereništava.

“Oni su definitivno danas isključeni iz Saveza, nemaju više ništa sa Savezom, oni više za Savez ne postoje”, rekao je Nikčević na konferenciji za novinare. On je rekao da je za prethodnih 12 mjeseci u Savezu isplaćeno 19 plata, u odnosu na godinu ranije kada je isplaćeno pet plata.

“Ja ne znam šta je problem kod zaposlenih u Savezu”, rekao je Nikčević.

Prema njegovim riječima, predsjednik Sindikata Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), Danilo Radunović, koji je, kako je naveo, u stalnom radnom odnosu i prima platu, tužbom potražuje od SSCG 5,64 hiljada eura za period od 1. decembra 2010. do danas.

“Za isto to vrijeme na karticama SSCG se vidi da je prihodovao preko četiri hiljada eura za iste te volonterske usluge. E pa nećemo tako. I onda kako smo uplatili 19 plata? Pa tako što ih nijesmo trošili ovako kako su se trošile, nego onako kako treba da se troše”, poručio je Nikčević.

On je dodao da je ranije bilo za funkcionere, a da nije bilo za one što rade. “E toga više nema. To smo ukinuli. Za 12 mjeseci 19 plata, sve iz realnih izvora i sve racionalizacijom štednje”, kazao je Nikčević.

Predsjednik Skupštine SSCG, Branko Vujisić, kazao je da je tema današnje Skupštine bilo nestatutarno djelovanje grupa pojedinaca “pučista” i da su donijete odluke kada je u pitanju njihovo djelovanje u Savezu.

“Ta grupa koja priprema nelegalne skupove koji su suprotni Statutu SSCG i zakonu više nije u Savezu. Oni su nelegalni, nelegitimni i svaka njihova odluka je ništavna i mi se na to nećemo osvrtati”, kazao je Vujisić.

On je rekao da ljudi koji su izgubili privilegije očigledno ne biraju sredstva, služe se prljavim metodama i podvaljuju ljudima koji žele da reformišu Savez.

“To što se radilo u SSCG posljednjih nekoliko godina, to su priče u koje je teško vjerovati. Postojanje raznih žiroračuna, uplaćivanje ili neuplaćivanje članarina, podjela stanova, sakrivanje izvršnih presuda. Toga više ovdje neće biti”, rekao je Vujisić.

On je kazao da su predstavnici granskih sindikata, koji su se izdvojili iz Saveza, održali prije četiri dana Skupštinu kojoj je, kako je naveo, prisustvovalo 18 članova od navodno 96.

Predsjednik povjereništva iz Nikšića i zamjenik generalnog sekretara, Branko Gardašević rekao je da se tu radi samo o pojedincima, koji krše odluke organa SSCG.

“Tim pojedincima ne želimo ništa loše samo želimo da oni nađu svoje mjesto”, kazao je Gardašević.

Predstavnik SSCG, Senka Rastoder, je saopštila da je grupa koja se izdvojila iz Saveza “produžena ruka Danila Popovića” i da pokušavaju da sakriju podatke o tome gdje je nestalo između četiri i pet miliona eura iz sindikata. Ona je kazala i da Tužilaštvo ne radi svoj posao po osnovu podnesenih prijava.

Bonus video: