Kraj "Lipova" ako Arapi ne pomognu

Sa vršiocem dužnosti izvršnog direktora fabrike Jozom Maljevićem, “Vijesti” nijesu mogle stupiti u kontakt. Ono što je interesantno, Maljević je izvršni direktor Alfa Trade iz Bara, druge firme iz Atlas grupacije registrovame za trgovinu na veliko ostalom hranom, uključujući ribu, ljuskare i mekušce
166 pregleda 3 komentar(a)
Fabrika vode Lipovo, Foto: Dragana Šćepanović
Fabrika vode Lipovo, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 15.12.2014. 21:07h

Fabrika vode “Lipovo” u Kolašinu, članica Atlas grupacije Duška Kneževića, nalazi se pred potpunim kolapsom, saznaju “Vijesti” nezvanično iz nekoliko izvora.

Računi kompanije su u blokadi, proizvodnja vode „akva monta“ je stala, radnici mjesecima ne primaju zaradu, a imovina kompanije je odavno založena zbog nevraćenog kredita. Nema potrebne ambalaže za proizvodnju vode, a ni gasa čiji nedostatak može imati za posljedicu štetu i za mašine njemačke proizvodnje. U fabrici rade 32 radnika, dok je desetak angažovano u distributivnom centru u Podgorici.

Sa vršiocem dužnosti izvršnog direktora fabrike Jozom Maljevićem, “Vijesti” nijesu mogle stupiti u kontakt. Ono što je interesantno, Maljević je izvršni direktor Alfa Trade iz Bara, druge firme iz Atlas grupacije registrovame za trgovinu na veliko ostalom hranom, uključujući ribu, ljuskare i mekušce.

Vlasnički udio Atlas Investa Duška Kneževića u fabrici je sveden na 40 odsto, dok je 60 odsto u formalnom vlasništvu firme Mega Gulf Investments Holding Ltd iz Dubaija. Atlas grupa je i najveću investiciju u Podgorici Atlas Capital Centar izgubila i morala je da je prepusti svojim poslovnim partnerima iz Dubaija.

Radnici fabrike vode, koji su mjesecima bez ikakvih primanja, došli su u nezavidnu situaciju. Pristali su da razgovaraju samo uz garanciju da im neće biti otkrivena imena. Priznaju da su pod presijom od poslodavca, koji im je strogo zabranio da razgovaraju sa bilo kojim novinarom. I kad organizuju štrajk, to rade daleko od očiju javnosti.

“Siguran sam da bih zbog razgovora s novinarima ostao bez posla. Ljetos par dana nijesmo radili i imali smo dogovor s direktorom da ne obavještavamo medije ni Inspekciju rada o tome, dok ne vide mogu li udovoljiti našim zahtjevima. Poslije tog upozorenja, dobili smo jednu zaradu”, kaže jedan od 32 zaposlenih u toj firmi.

Prema njegovim riječima, u fabrici vode lako se ostaje bez posla, a sankcija za otkrivanje informacija o zaradama je otkaz. Ipak, tvrdi, javnost bi trebalo da sazna više o uslovima rada u tom preduzeću.

Izvor “Vijesti” tvrdi da glavnu riječ u kolašinskoj kompaniji vodi Nikola Gazivoda, sestrić Duška Kneževića, iako je on izvršni direktor u sasvim trećoj firmi RR Gradnja, koja, takođe, pripada Atlas grupaciji. Navodi da fabrikom iz sjenke rukovodi upravo Gazivoda iz kancelarije distribicije “akva monte”, koja se nalazi u bivšoj zgradi Elastika u Podgorici.

Blokada računa zbog doprinosa

Kako tvrdi nekoliko zaposlenih, blokadom računa vlasnici fabrike su prinuđeni da uplate poreze i doprinose, jer to nijesu činili od 2012. godine.

Iz Uprave za inspekcijske poslove još ljetos su informisali novinare da je inspekcijski nadzor u fabrici obavljan u kontinuitetu od 16. aprila 2013. godine. Iz Uprave su tada saopštili da poslodavac zaposlenima u toj fabrici duguje doprinose na zarade za 32 zaposlena od januara 2012. godine. To je, objašnjavaju, konstatovano zapisnicima iz aprila i juna 2013. a kasnije je nadzor pokrenula Poreska uprava.

Bonus video: