Sindikat Rudnika boksita protiv poslovno–tehničke saradnje

Predsjednik Samostalnog sindikata, Borisav Bojanović, kazao je da su nezadovoljni odlukom Privrednog suda, stečajnog sudije i upravnika da se nakon isteka saradnje sa nikšićkom kompanijom Neksan 15. janura raspiše novi oglas za poslovno-tehničku saradnju
0 komentar(a)
Borisav Bojanović, Foto: Svetlana Mandić
Borisav Bojanović, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 15.12.2014. 15:03h

Samostalni sindikat nikšićkih Rudnika boksita zatražio je od nadležnih da ne raspisuje planirani poziv za o poslovno–tehničku saradnju, već da država preuzme upravljanje ili obezbijedi valjanog kupca.

Predsjednik Samostalnog sindikata, Borisav Bojanović, kazao je da su nezadovoljni odlukom Privrednog suda, stečajnog sudije i upravnika da se nakon isteka saradnje sa nikšićkom kompanijom Neksan 15. janura raspiše novi oglas za poslovno-tehničku saradnju. Bojanović je ocijenio da se na taj način ne bi riješila situacija u Boksitima već bi se samo produžila agonija više od 300 zaposlenih.

Prema njegovim riječima, Sindikat predlaže da se pozovu predstavnici mađarske firme Vagon inpex i Neksana, koji su dostavili ponude za ulazak u Boksite po sistemu slobodne nagodbe, kako bi se vidjelo koji je predlog povoljniji.

„Smatramoda bi bila prihvatljivija ponuda Neksana, koji već šest mjeseci organizuje proizvodnju u Boksitima po ugovoru o poslovno-tehničkoj saradnji, dok sa Vagon inpexom imamo negativno iskustvo“, rekao je Bojanović.

On je precizirao da Neksan nudi isplatu svih potraživanja radnicima i nastavak proizvodnje, uz obavezu države da obezbijedi sredstva za socijalni program za dobrovoljni odlazak zaposlenih iz Boksita. Neksan je u aranžmanu sa Boksitima do 15. januara i Samostalni sindikat se plaši da nakon tog roka neće imati ko da organizuje proizvodnju i isplaćuje zarade, iako je stečajni sudija saopštio da proizvodnja neće biti prekidana. „Apelujemo na nadležne da, ukoliko država ne može da preuzme upravljanje Boksitima ili nema odgovarajućeg kupca, da dozvoli Sindikatu da pozove kompaniju Neksan da preuzme upravljanje firmom“, rekao je Bojanović.

Takav zahtjev obrazložio je navodima da ima nagovještaja da bi Vagon inpeks želio nastaviti proizvodnju, ukoliko to ne bude htio Neksan. „Problem je što je mađarska kompanija već ranije saopštila da bi im u slučaju te saradnje bilo dovoljno svega 60 radnika i proizvodnja od 12 hiljada tona boksita, što nam nikako ne odgovara“, istakao je Bojanović. On je podsjetio da je u okviru Ugovora o poslovno–tehničkoj saradnji sa Neksanom tokom šest mjeseci proizvodnja tekla u kontinuitetu i do sada lagerovano oko 110 hiljada tona rude, vrijednosti tri miliona eura.

„Neksan je na naše insistiranje da pomogne šest mjeseci u Boksitima, bez obzira na to što mu je zarobljeno tri miliona eura na lageru zbog nemogućnosti plasmana robe i Samostalni sindikat više nema ni moralnog prava da ponovo moli vlasnika Miodraga Davidovića da nastavi poslovno – tehničku saradnju“, kazao je Bojanović. Prema njegovim riječima, uprkos nepovoljnoj situaciji na tržištu sa plasmanom rude, Neksan je redovno isplaćivao zarade, čak je prošlu povećao 30 odsto.

Plate u Boksitima, kako je kazao, iznose u prosjeku od 240 za radno neagažovane do 800 eura. Tekuća zarada biće isplaćena u srijedu, a Neksan će kao poklon zaposlenima zbog njihovog velikog angažovanja i ispunjenja proizvodnog plana prije roka isplatiti zarade i za 15 dana januara, iako neće raditi u tom periodu. „Plan će biti ispunjen do kraja godine, a radnici će 15 dana januara odmarati, a biće nam plaćeno kao da smo radili. Upravo zbog svih tih povoljnosti i odgovornog odnosa prema zaposlenima zalažemo se da Boksite preuzme Neksan, ukoliko to ne može država“, obrazložio je Bojanović.

Bonus video: