Ivanović: Povratak mladih na selo je spor proces

U sklopu projekta, koji je realizovan u 28 osnovnih škola u gradovima širom Crne Gore, za učenike četvrtog razreda škole "Makim Gorki" je održan edukativni čas o pčelarstvu
12 komentar(a)
Petar Ivanović, Foto: Luka Zeković
Petar Ivanović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 15.12.2014. 14:20h

Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Petar Ivanović kazao je da se proces vraćanja mladih ljudi na selo i bavljenje poljoprivredom neće odvijati brzo, te su radi ostvarenja tog cilja, osmislili projekat "Pčela i med".

U sklopu projekta, koji je realizovan u 28 osnovnih škola u gradovima širom Crne Gore, za učenike četvrtog razreda škole "Makim Gorki" je održan edukativni čas o pčelarstvu.

"Zamisao je da djeci objasnimo značaj i ulogu koju pčelarstvo ima, da ih podstaknemo da što više razmišljaju o tome da čokolade, vještački šećer, slatkiši, kojima su skloni u tom uzrastu, zamijene prirodnim supstancama na bazi meda, kako bi bili zdravi... Takođe, kako bi zainteresovali djecu da se vrate prirodi i selu", kazao je Ivanović.

Predstavnice Ministarstva poljoprivrede Sandra Ivanović i Ana Čabarkapa su, kroz interakciju sa djecom, upoznale učenike o značaju poljoprivrede.

Vladimir Radulović iz Saveza pčelarskih organizacija crne Gore je objasnio djeci da pomažu pčelarima da ostvare što bolje rezultate, tako što obezbjeđuju košnice, ljekove za pčele, opremu za skladištenje meda, kao i davanje savjeta kako da naprave što kvalitetniji med.

Djeca su svoj doživljaj pčele i meda oslikali na drvenim tablama, koje će po završetku projekta krasiti košnice crnogorskih pčelara u budućoj "Kući meda".

"Meda umjesto čokolada"

Ivanović je kazao da proizvodimo do 500 tona prvoklasnog meda, koji može da se proda po cijenama nižim od cijena slatkiša koje kupuju djeca.

"Uporedite cijenu kilograma meda i kilograma čokolade, pa ćete vidjeti koliko se više daje novca za vještačke proizvode u odnosu na prirodne", kazao je Ivanović.

On je istakao da kroz projekat snaže i pčelarstvo, "jer da nema ovoliko pčela imali bismo velike troškove vještačkog oprašivanja koji bi i te kako opreretili budžet za poljoprivredu".

Bonus video: