Savicki: Ključan razvoj porodičnog biznisa

Savicki je kazao da je Poljska dobro iskoristila pretpristupna sredstva EU za poljoprivredu i ruralni razvoj, što je rezultiralo značajnim razvojem porodičnog preduzetništva u toj oblasti i rastom proizvodnje hrane od 40 odsto u posljednjih deset godina
0 komentar(a)
njiva, kupus, poljoprivreda, Foto: Vesko Belojević
njiva, kupus, poljoprivreda, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 14.12.2014. 15:05h

Razvoj porodičnog biznisa i udruživanje malih i srednjih preduzeća u sektoru poljoprivrede predstavljaju ključ uspjeha, što se potvrdilo na primjeru Poljske, ocijenio je poljski ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja, Marek Savicki.

Iz crnogorskog Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja saopšteno je da je Savicki kazao da Crna Gora ima poljoprivredna gazdinstva i kompanije iz oblasti agroindustrije koje su već u EU, kao i da bi joj iskustvo Poljske u pretpristupnom periodu moglo biti od koristi.

On je, nakon obilaska nekoliko crnogorskih poljoprivrednih proizvođača, naveo da bi poljsko iskustvo moglo pomoći crnogorskim proizvođačima da postanu konkurentniji i spremnije dočekaju ulazak u EU.

„Ubijeđen sam da ste u oblasti poljoprivrede na pravom putu. Važno je da razgovarate sa poljoprivrednicima i da ih edukujete na koji način da postanu konkuretniji. To smo radili u Poljskoj, u kojoj su prije deset godina poljoprivrednici bili skeptični oko ulaska u EU, a sada je poljoprivreda veoma popularna, posebno među mladim ljudima, i ima značajan udio radnih mjesta u zemlji“, rekao je Savicki.

Članovi poljske delegacije su, tokom trodnevne posjete, razgovarali sa crnogorskim ministrom poljoprivrede i ruralnog razvoja, Petrom Ivanovićem i obišli najveću farmu krava u Crnoj Gori, Alekse Kostića iz nikšićke Župe, i kompaniju „Goranović“ iz Nikšića.

Savicki je kazao da je Poljska dobro iskoristila pretpristupna sredstva EU za poljoprivredu i ruralni razvoj, što je rezultiralo značajnim razvojem porodičnog preduzetništva u toj oblasti i rastom proizvodnje hrane od 40 odsto u posljednjih deset godina.

Poljska je od uvoznika postala izvoznik, sa više od 20 milijardi eura vrijednosti izvoza poljoprivredno-prehrambenih proizvoda.

„Nema jednog recepta za sve zemlje. U Crnoj Gori sam obišao farmu sa 200 grla krava, a prosječne, srednje farme u Poljskoj imaju 35 do 50 grla. Nemamo previše farmi sa 150 do 200 grla, a samo nekoliko desetina posjeduje preko hiljadu grla“, saopštio je Savicki i dodao da su za uspješno povlačenje podrške EU neophodni dopbri projekti i programi, kao i veliki rad.

Kostić je kazao da ga nije iznenadio podatak da farmeri u Poljskoj za litar mlijeka dobijaju duplo manje novca nego u Crnoj Gori.

Kostića

„Znam za taj podatak, jer sam obilazio farme po Evropi. Cijena mlijeka koju dobijam sada je dobra, ali se već pripremam za cijenu u EU, tako što se trudim da kroz sopstvenu proizvodnju kvalitetne stočne hrane smanjim troškove“, naveo je Kostić.

Vlasnik kompanije „Goranović“, Đorđije Goranović, smatra da je posjeta poljske delegacije korisna da bi se čulo iskustvo sličnih preduzeća iz Poljske u pretpristupnom periodu.

Goranović

„S obzirom da Crna Gora ima deficit svinjskog i jednim dijelom junećeg mesa koje se koristi u preradi, razgovarali smo o uspostavljanju saradnje sa kompanijama iz Poljske, kada je riječ o nabavnom tržištu, ali i plasmanu naših prerađevina od mesa na poljsko tržište, kada dobijemo EU izvozni broj“, rekao je Goranović.

On je dodao da vjeruje da će potisani Sporazum o saradnji između Crne Gore i Poljske dovesti do brzog usaglašavanja sertifikata, kako bi se otvorio prostor za saradnju kompanija iz sektora mesne industrije.

Ivanović je ocijenio da su jačanje saradnje i dogovorena podrška veoma značajne za dalji razvoj poljoprivrede Crne Gore.

„Imamo podršku Poljske za otvarajuća mjerila za tri pregovaračka poglavlja koja se odnose na urađene strategije i akcione planove. Procedura nalaže da treba da dobijemo saglasnost ne samo Evropske komisije, već i zemalja članica EU“, saopštio je Ivanović.

On je dodao da je za Crnu Goru važno da dobije ekspertsku pomoć Poljske za pripremu projekata u oblasti ruralnog razvoja.

„Poljska pripada zemljama koje su bile uspješne u povlačenju novca EU i za nas njeno iskustvo može biti dragocjeno. Ekspertska pomoć bila bi od koristi ne samo za Ministarstvo, već i pojedine opštine koje nemaju kapacitete za kvalitetnu pripremu projekata“, rekao je Ivanović.

Ivanović

On je podsjetio da je tokom posjete dogovorena saradnja u oblasti obrazovanja kroz razmjenu studenata, profesora i naučnika, usaglašavanje procedura između veterinarskih i fitosanitarnih uprava i inspekcija, kao i mogućnost korišćenja usluga laboratorija u Poljskoj za analize koje se ne obavljaju u Crnoj Gori.

Ivanović smatra da važna i mogućnost da se poljoprivredna mehanizacija, koja se proizvodi u Polskoj, sastavlja u Crnoj Gori.

„Stvoreni su uslovi da se razgovori nastave u pravcu donošenja konačne odluke. Ukoliko podaci koje smo razmijenili pokažu isplativost tog projekta, jedan dio poljoprivredne mehanizacije finalizovao bi se u Crnoj Gori“, saopštio je Ivanović.

Gradonačelnik Nikšića, Veselin Grbović, kazao je da postoji realna šansa da se ostvari saradnja sa poljskom kompanijom Polmot, koja proizvodi mehanizaciju renomirane marke Ursus.

„Bili bi izuzetno zadovoljni ukoliko se realizuje taj projekat. U Nikšiću imamo kvalifikovanu radnu snagu za takav posao. To bi značilo mnogo ne samo za Nikšić i cijelu Crnu Goru, nego i za zemlje regona u kojem bi mogli da izvozimo mehanizaciju“, rekao je Grbović.

Bonus video: