CG i Poljska potpisale Sporazum o saradnji u poljoprivredi

Poljska delegacija boravi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori, u okviru koje je potpisan i Sporazuma o poslovno-tehničkoj saradnji između poljske kompanije Polmot i Plodova Crne Gore, koji će biti osnov za otvaranje izvoznih mogućnosti za crnogorsko povrće i voće
0 komentar(a)
organska proizvodnja, poljoprivreda, Foto: Shutterstock
organska proizvodnja, poljoprivreda, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 13.12.2014. 13:36h

Ministri poljoprivrede i ruralnog razvoja Crne Gore i Poljske, Petar Ivanović i Marek Savicki, potpisali su Sporazum o saradnji u toj oblasti, koji bi trebalo da doprinese povećanju direktnih kontakata između poljoprivrednika i udruženja dvije zemlje.

Ivanović je saopštio da je na sastanku sa Sawickim bilo riječi o mogućnostima unaprijeđenja saradnje poljoprivrednih proizvođača i udruženja Crne Gore i Poljske, kao i jačanju robne razmjene.

"Intenzivno smo razgovarali i o unaprijeđenju saradnje u oblasti nauke, istraživanja i obrazovanja, a razmotrićemo i mogućnost da se jedan dio poljoprivredne mehanizacije koji proizvodi Poljska, sklapa u Crnoj Gori", kazao je Ivanović nakon potpisivanja Sporazuma.

On je podsjetio da je Crna Gora bila korisnik poljskog robnog kredita, u okviru kojeg je crnogorskim poljoprivrednicima bilo omogućeno da se upoznaju dijelom mehanizacije koja se proizvodi u Poljskoj.

"Naši razgovori su išli u pravcu da vidimo kakve su mogućnosti da obnovimo tu inicijativu, kako bi se dio poljoprivredne mehanizacije sklapao u Crnoj Gori, čime bi se saradnja sa Poljskom podigla na veći tehnološkoi nivo«, rekao je Ivanović.

On je naveo da vjerujem da Crna Gora može biti centar za razvoj poljoprivrede u regionu.

Prema njegovim riječima, na sastanku je dogovorena posjeta crnogorskih poljoprivrednika u okviru Dana Poljske, koja bi bila fokusirana na oblast voćarstva, odnosno proizvodnje jabuka i malina.

"Poljska je jedan od lidera u proizvodnji tog voće. Imamo kvalitetnu saradnju koju ćemo pokušati da ojačamo kroz saradnju institucija, poput Fitosanitarne ili Veterfinarske, sa akcentom na razvoj organske proizvodnje", saopštio je Ivanović.

On smatra da poljoprivreda predstavlja razvojnu komponentu i da je više puta pokazala otpornost i žilavost.

"Nema razloga za brigu, jer ima puno mogućnosti i prilika u crnogorskoj poljoprivredi. Treba podstaći mlade ljude i investitore da bolje sagledaju prilike u Crnoj Gori, pokrenu se i investiraju. Poljoprivreda nije socijalni ventil, nego razvojna šansa i prilika da postane agrobiznis", poručio je Ivanović.

Savicki je kazao da očekuje da će Sporazum o saradnji doprinijeti povećanju direktnih kontakata.

"Organska proizvodnja je važna za obje zemlje i u tom smislu je moguća naša tješnja saradnja. Smatram da obje države mogu ispuniti uslove za proizvodnju ekološke i organske hrane", rekao je Savicki.

On je dodao da je važno i da se nastavi saradnju u razmjeni mladih poljoprivrednika i istraživača na akademskom nivou, kao i povezivanju udruženja dvije države.

Poljska delegacija boravi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori, u okviru koje je potpisan i Sporazuma o poslovno-tehničkoj saradnji između poljske kompanije Polmot i Plodova Crne Gore, koji će biti osnov za otvaranje izvoznih mogućnosti za crnogorsko povrće i voće.

Bonus video: